Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Friday, December 31, 2010

> 2010 tukar 2011

lagi beberapa jam tahun 2010 akan melabuhkan tirainya, dan bakal menjelma tahun 2011. banyak pengalaman pahit manis, suka duka yang dah dilalui ditahun 2010. semoga ianya menjadi sempadan dan teladan untuk meneruskan hidup ini.

pengalaman yang pahit biarlah berlalu pergi ditelan masa. saya tidak mahu ingat kembali. memang orang kata maaf itu senang, tapi melupakan itu sesuatu yang sukar.

dengan kedatangan tahun baru 2011, saya memohon pada Allah, kehidupan saya, keluarga saya, kawan-kawan saya serta orang disekeliling saya bertambah baik dari tahun sebelumnya.

tahun 2011 juga, saya bakal menerima ahli baru dalam keluarga. keluarga saya makin bertambah. dengan kehadirannya moga keluarga saya sentiasa dimurahkan rezeki yang berkat, sihat tubuh badan, peningkatan iman dan beroleh kebahagiaan dunia dan akhirat.

 

selamat datang 2011.

Thursday, December 30, 2010

> aquaria KLCC

1 2 

cuti krismas lepas kami jalan-jalan di aquari KLCC. kebetulan adik beradik hubby dari kg datang rumah. bawak dorang jalan-jalan kat sini. dah nama pun public holiday kan. manusia ramai yang amat. nak tengok ikan-ikan dalam aquarium tu pun bersesak-sesak. satu-satu aquarium tak boleh nak tengok lama. nak bergambar pun payah. kami ni kira bernasib baik jugak sebab tiba kat aquaria awal pagi. time kami semua keluar, mak datok beratur panjang orang nk beli tiket.
harga tiket utk dewasa RM 35. mahai giler. rasanya last kami bertiga masuk aquaria RM 28 jer utk dewasa. maybe sbb public holiday kot. ke memang dah naik harga.

3
4

> yeay! Jumaat cuti umum

Malaysia juara piala aff suzuki 2010. tahniah untuk pemain-pemain malaysia. dan yang best lagi Perdana menteri umum besok, jumaat 31 disember sebagai cuti umum diatas kemenangan malaysia.

malam tadi memang tak ketinggalan tengok perlawanan tersebut. masa malaysia dapat gol yang pertama tu, saya pun turut bertepuk tangan. nasib baik tak melompat. kalau tak, mau terberanak. hehe… yang paling dikagumi penjaga gol malaysia, khairul fahmi. hebat sungguh. muka dah la ala-ala jepun. hensemmmm…

 

Tahniah Malaysia!

 

sumber: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PialaAFFSuzuki_PMisytiharcutiumumJumaatini/Article

Wednesday, December 29, 2010

> dah 36 minggu

usia kandungan dah 36 minggu sekarang ni. semalam pergi lagi hospital putrajaya. hari tu kan tak buat checkup pun. rasanya setiap hari selasa, checkup utk ibu-ibu mengandung kot kat sini. ramai betul yang pregnant. ade perut kecik, perut besar. HEHE…

checkup semalam semuanya ok. berat baby dah 2.7 kg. berat saya naik lagi 1 kg menjadikan 57 kg. doktor kata maybe saya boleh bersalin normal. lepas ni checkup macam biasa di klinik yang saya selalu pergi tu. cuma masa 39 minggu nanti doktor suruh datang balik checkup kat hospital putrajaya ni.

mudah-mudahan semuanya berjalan lancar.

Friday, December 24, 2010

> chiffon jalinan kasih.

husna

cantik tak tudung yang saya pakai? hehe…
tudung ni saya order dengan orang ini. 100% buatan tangan dia. dia memang berbakat dalam menjahit-jahit ni. saya sangat kagum dengan dia.
dikesempatan ini, saya mahu promosikan tudung ini. sesiapa yang berminat boleh klik di blog dia untuk tahu dengan lebih lanjut. memang dia sedia menerima tempahan.

> booking hospital

rabu lepas pergi hospital putrajaya untuk booking bersalin disana. kalau ikutkan tak payah booking-booking ni, sakit terus datang. tapi sebab saya ada kes (ceaser)pada kelahiran adam yang lepas, so doktor tempat yang saya checkup bulan-bulan suggest saya buat booking.

tapi proses untuk booking tak dapat diteruskan, tak pasti sbb ape. mungkin kena buat appointment dulu kot. so, diorang suruh datang balik hari selasa next week.

Tuesday, December 21, 2010

> new born baby checklist

IMG_6385

alhamdulillah, sempat jugak beli barang baby ahad lepas. almost semua dah completed. cuma nak tambah pampers je belum beli lagi dan 2-3 barang lagi. baju baru beli 4-5 helai saja. yang lain guna balik baju-baju adam yang dulu.

Friday, December 17, 2010

> kejam ke?

model: aisyah.

aisyah_pukong

jangan salah sangka ye. ini bukan kes penderaan bayi.

ini cara orang banjar tidurkan anak. orang banjar panggil ‘pukong’. kalau tidur stail mcm ni, baby boleh tidur dengan lena dengan jangka masa yang panjang. takde la sekejap-sekejap terjaga. kiranya macam ada orang peluk dia la.

dulu, kami adik-beradik semua pernah kena macam ni. tapi kalau sesiapa yang tak pernah buat, jangan sesekali mencuba. kang patah riuk pulak baby dibuatnya. sbb mak saya kata ada teknik-teknik cara nak dudukkan baby dan cara ikatan tu.

> abg adam & baby aisyah

aisyah & adam 3
aisyah & adam 1
aisyah & adam 2

saje nak tempek gambar adam riba baby aisyah. aisyah anak kepada adik saya yang kawen tak lama dulu. aisyah dah berusia hampir 4 bulan rasanya. sikit lagi sama besar atau boleh kalahkan abg adam. mcm ni agaknya kot bila adam riba adik dia nanti. =)

perancangan awal minggu ni nak blk kg abah saya kat parit buntar, perak. makcik saya merangkap adik abah saya kawin. tapi plan tersebut terpaksa dibatalkan. hubby kerja esok hari. kalau nak balik hari boleh aje sbb kenduri hari ahad. tapi memandangkan perjalanan mengambil masa agak lama jugak, dalam 5-6 jam dari shah alam kami sepakat tak pergi kenduri tersebut. kereta pun dah lama tak service, budget nak jalan jauh pun takde tengah-tengah bulan ni.

kita hanya merancang, tuhan yang tentukan…

Tuesday, December 14, 2010

> susu kambing

baru-baru ni masa di kampung, saya nak buatkan minuman untuk hubby waktu makan pagi. ternampak minuman 3 in 1 coffee berasaskan susu kambing kt dapur mak. siap ada muka kambing lagi. saya suggest pada hubby, nak try tak? sebab mak kata sedap jugak. tiba-tiba adam menyampuk, beria dia tak bagi minum air tu. adam kata nanti abah dia jadi kambing dan bunyi mbek-mbek macam kambing. HAHA… boleh pulak dia fikir macam tu.

images

satu kotak = 15 sachets = RM 36.00

sekarang saya pun mula start minum susu kambing macam gambar diatas. orang kata susu kambing banyak manfaatnya. salah satu untuk cegah demam kuning. ini persediaan untuk baby yang bakal lahir tak lama lagi. sudah fobia bile adam masa baby kena demam kuning. 2 malam jugak kena tahan di wad. hari-hari amik darah untuk di check. kesian sungguh.

satu yang saya musykil, rata-rata baby yang kena tahan di wad disebabkan demam kuning ni orang melayu. jarang sungguh bangsa cina atau india. betul tak?

Monday, December 13, 2010

> itu sahaja

last 2 weeks balik kg saya, last week balik kg hubby. dan hari-hari biasa tiada apa yang menarik.

itu sahaja. sekian

Friday, December 3, 2010

> percuma

IMG_6363

beli susu dumex dugro 1kg percuma mug comel.

adam: mama, adam kena minum susu guna cawan ke? tak boleh guna botol susu ke?
mama: ikut suka adam la.
adam: kalau guna cawan boleh baring tak?

Wednesday, December 1, 2010

> tak nak letak tajuk

page

ini bukan mood kahwin ye kawan-kawan. tapi mood ape ntah tetiba saya mahu berinai pulak. sejak mengandung ni dah 2 kali saya berinai. padahal saya bukanlah suka sangat berinai ni pun.
dulu nak pakai inai rumit jugak kerjanya. nak kena giling daun inai kasi lumat. sekarang beli saja yang liquid.

selingan: jari-jari saya montok kan. kawan saya masa study dulu selalu bilang jari saya gemuk tak padan dgn tuannya. =)

Monday, November 29, 2010

> makan

page

menu atas kiri: daging lembu korban + paru lembu korban + kentang masak sambal
menu atas kanan: sayur sawi tak pahit
menu bawah: cok kembung cicah susu F&N


Friday, November 26, 2010

> hand made purse

IMG_6346

dapat buat purse ni je cuti hari tu. jenis material adalah pvc lembut. nampak macam leather kan. cubaan pertama kurang memuaskan. saya sedekahkan pada adik. buat yang kedua dan ketiga. kali ni ok. tapi masih banyak yang perlu diperbaiki. buat satu untuk hubby, satu untuk saya.
sekarang saya memang malas bawak wallet pergi mana-mana. saya suka macam ini. duit, ic, kad atm dan telefon tangan boleh masuk sekali.
ngam-ngam siap projek purse ini, mesin jahit mak rosak. hehe… so, next projek sudah terbengkalai.

Thursday, November 25, 2010

> susu anmum

last week satu parcel sampai di opis atas nama saya. tengok dari kotak sudah tahu apa isinya. ini semua hasil redeem scop susu anmum adam yang lama. dapatlah 4 kotak hasil redemption tersebut. kalau ikutkan saya boleh dapat lagi banyak. tapi saya hanya dapat kumpul 24 scop. banyak yang dah buang sebab sebelum tu tak terfikir pun nak kumpul scop ni. so, pada yang ibu-ibu yang anaknya minum susu anmum, rajin-rajin la kumpul scop. nanti mesti ade peraduan redemption ni.

 IMG_6281 IMG_6282
IMG_6285

> last-last saya turut menangis

ini cerita semalam. balik dari kerja cepat-cepat mahu ambil adam dari rumah pengasuh. sampai sana adam buat hal. tak nak bawak beg sendiri. ingin suruh orang lain bawakkan. bila ditegur, adam mula menangis. mula buat perangai. tak nak jalan masuk ke kereta dengan sendiri pulak, pakai sandal pun dah tak mahu. tercegat di satu tempat. mengharapkan saya dukung dia. aduh! mana saya larat nak dukung adam dengan keadaan perut memboyot. saya sabar dalam hati. ini rumah orang. kalau di rumah sendiri habis semua saya muntahkan. memandangkan saya berada dirumah orang, saya layankan ragam adam. gagahkan jugak untuk dukung dia. dengan beg dan sandal dia ditangan saya lagi. nasib baik semalam saya tak sendirian. hubby hantar dan jemput saya pulang dari kerja.

masuk ke kereta adam masih menangis. saya dan hubby cuba tegur secara baik. makin menangis pulak jadinya. sampai dirumah, adam masih buat perangai. masih tak nak jalan dengan kaki sendiri. minta didukung lagi. saya cuba pujuk-pujuk. tapi tak jalan. dia membatu dalam kereta. hubby mula naik berang. hubby nak cepat sebab nak kejar solat asar, takut tak sempat. adam masih tidak mahu mengalah. last-last hubby turutkan jugak kemahuan dia.

masuk je dalam rumah, hubby mula bising-bising dan marahkan adam, tangan sudah singgah ke kaki adam. saya faham perasaan hubby. hubby penat balik kerja, tiba-tiba anak buat perangai. memang sungguh menguji kesabaran kan. saya jadi sedih bila adam kena marah. cepat-cepat saya ambik adam. peluk dia seerat-eratnya. saya minta dia minta maaf pada hubby dan saya. tapi adam tak endahkan. masih menangis. last-last saya juga turut menangis.

kenapa saya turut menangis? salah satu sebabnya sebab saya sedih bila adam kena marah dengan hubby. lagi pulak adam baru baik demam. tapi itu untuk mengajar dia bukan. lain sebab kerana adam tidak mahu dengar cakap saya. saya jadi kecewa. saya sudah cakap baik-baik dengan dia. saya juga menangis sebab saya tahan marah.

semakin dekat adam bakal jadi abg, semakin menjadi adam buat perangai. serba tak kena semuanya. tapi adam juga lah pengarang jantung hati saya.

satu yang saya mahu adam tahu, adam tetap anak mama dan abah yang nombor satu. kami tetap sayangkan adam. insyaallah mama dan abah takkan pilih kasih pada anak-anak.



Wednesday, November 24, 2010

> amalan korban

IMG_6307IMG_6309

lembu-lembu yang dikorbankan pada hari raya haji hari tu. 3 ekor kesemuanya. insyaallah boleh dikatakan tiap-tiap tahun abah lakukan acara korban ini. ambik 1 bahagian dan share dengan sesiapa yang berminat. di kampung abah adalah ketua blok. orang felda tahu la kot pasal blok2 ni. jadi kalau apa-apa acara abah la orang kuatnya.

 

IMG_6305

ini la abah saya. hensem kan…

 

IMG_6313IMG_6315

saat disembelih. Bismillahhirrahmannirrahim…

 

IMG_6317 IMG_6319

saat apa ni ye. saat buang kulit lembu kot. hehe… sembelih telah dilakukan didalam ladang kelapa sawit (kan orang felda). ade tempat khas untuk penyembelihan. senang nak cuci lepas tu.

 

IMG_6320 IMG_6321

lepas acara sembelihan selesai, bawak balik ke rumah saya (rumah abah saya). acara melapah daging diteruskan disini. potong, timbang dan bungkus untuk diagih-agihkan pada orang ramai.

 

IMG_6323 IMG_6326

insyaallah kalau ade rezeki lebih tahun hadapan saya juga ingin ambil 1 bahagian melakukan acara korban seperti ini.

 

IMG_6325 

tetiba!  =)

> 1001 cerita

hari ni baru start kerja setelah lama bercuti. 17.11.2010 cuti Hari raya Aidil Adha. khamis dan jumaat cuti ihsan dari company. tak payah tolak annual leave. suka sangat. terima kasih bos. sabtu dan ahad cuti lagi seperti biasa. isnin masih cuti sebab pengasuh adam pun cuti. selasa iaitu semalam cuti lagi sebab adam demam. cuti-cuti diatas dihabiskan di kampung halaman kecuali pada hari isnin dan selasa.

 

adam mula panas-panas badan pada pagi sabtu (20.11.2010) semasa di kampung lagi. lepas makan ubat, suhu mula menurun. tapi tak lama. sekejap lagi panas balik. setiap 4 jam makan ubat sampai lah ubat kehabisan. kemuncaknya hari isnin suhu naik sampai ke 40 darjah celcius. hati mula risau. bawak pergi klinik dan doktor masukkkan ubat insert. alhamdulillah lepas tu suhu turun dan terus sembuh dari demam. syukur sangat.

 

malam semalam pergi klinik untuk monthly checkup pregnancy. sudah 31 minggu. tekanan darah ok. berat sekarang sudah 54 kg. berat baby 1.6 kg. uri sudah diatas. cuma kepala baby masih tak pusing kebawah. dan kena suntikan ape ntah di lengan. sakit sikit-sikit hingga sekarang.

 

sekarang mood masih malas. mahu cuti lagi boleh?

Tuesday, November 16, 2010

> nak buat tu, nak buat ni…

Picture 1392
dalam kepala ni, banyak benda dah nak buat. jangan kata mesin pintar ini, mesin yang kurang pintar pun belum punyai lagi. T__T. tapi bahan-bahan sudah dibeli. alamatnya pinjam mesin buruk mak kat kg dulu la untuk menjayakan projek kecil-kecilan ni. hehe… nanti ade rezeki lebih baru beli sendiri punya.
kebetulan cuti raya haji ni nak balik kg, cuti lama jugak start esok sampai ahad. so, kita guna kesempatan yang ada. harap-harap menjadi la ape yang aku nak buat ni… kalau tengok gambar kat atas mesti dah boleh agak aku nak buat ape kan.
sangat jeles dengan ini orang. punya bakat yang sangat mengagumkan. macam-macam dah dia buat.

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA PADA SEMUA.

Monday, November 15, 2010

> external hard disk

Picture 1398

 

semalam hubby belanja beli external hard disk. brand TOSHIBA. capacity 320 GB. harga RM 169.90. memang dah lama nak benda ni. boleh simpan semua gambar-gambar dari digital kamera. sebab sebelum ni simpan dalam laptop, tetiba hilang sesetengah gambar adam masa baby. frust betul. tak pasti aku ade klik ape ntah masa tu. jenuh dah cari. tapi tak jumpa.

 

sebenarnya tak tahu brand ape yang bagus utntuk external hard disk ni. tanya promoter tu dia suggest brand toshiba ni. amik ajela. lagipun yg ni paling murah. ade 3 tahun warranty. 1 tahun kat kedai, lagi 2 tahun kat toshiba.

Thursday, November 11, 2010

> bersalin dimana

tengah dok pikir-pikir dalam kepala, bersalin nanti nak deliver kat hospital mana. buat masa sekarang yang ada dalam kepala samada hospital putrajaya or hospital serdang.

kalau ikutkan hati nak aje mintak pada hubby nak bersalin kat private hospital. kat area shah alam ni ade dua private hospital, DEMC dengan KPJ Shah Alam. tapi taknak ler menyusahkan dia pulak. tau aje la charges hospital swasta ni. kalau normal deliver boleh consider lagi. maunya kena ceaser macam adam dulu, RM5k hingga 7k dah tentu-tentu. kita ukur baju dibadan sendirilah ye. =)

kalau company ade cover cost bersalin ni kan best…


Wednesday, November 10, 2010

> barang baby

tak sempat lagi nak shopping barang baby. tunggu gaji hujung bulan inilah. tapi kali ni tak banyak barang baru yang nak dibeli pun. nak recycle balik barang-barang adam dulu. cuma nak tambah sikit-sikit aje.

list pun tak buat lagi. barang-barang baby masa adam dulu pun tak check-check lagi. masih dalam kotak plastik. nak separatekan yang mana masih boleh guna atau tak dan nak basuh balik. baju-baju ni kalau kita simpan tak pakai, dia akan jadi kuning-kuning kan. kenapa ye?



Tuesday, November 9, 2010

> Kajian Mengenai Bulan dan sikap anda

Saya lahir pada bulan Ogos.

Sifat orang yang lahir pada bulan Ogos biasanya:

1: Suka berlawak.

2: Mudah tertawan padanya.

3: Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.

4: Berani dan tidak tahu takut.

5: Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.

6: Pandai memujuk orang lain.

7: Terlalu pemurah & bersikap ego.

8: Nilai harga diri yang sangat tinggi.

9: Dahagakan pujian.

10: Semangat juang yang luar biasa.

11: Cepat marah & mudah mengamuk.

12: Mudah marah apabila cakapnya dilawan.

13: Sangat cemburu.

14: Daya pemerhatian yang tajam & teliti.

15: Cepat berfikir.

16: Fikiran yang berdikari.

Kajian suka suki ini telah dilakukan menggunakan application ini: http://www.facebook.com/apps/application.php?id=10150127548285652

tak semua yang dinyatakan betul. kalau pun ada persamaan mungkin itu satu kebetulan. wallahualam…

p/s: minggu ni, minggu mengantuk kot. pagi-pagi lagi mata dah nak tertutup. :(



Monday, November 8, 2010

> catalogue IKEA 2011

Picture 1364

kepada peminat-peminat barangan ikea, cepat dapatkan katalog ikea 2011 dengan segera. aku pun member yang tolong ambikkan. =) tak pasti sebenarnya dah lama ke atau baru ikea ni edarkan katalog 2011 ni.

Picture 1367Picture 1366

kalau yang mana jauh nak pergi ikea semata-mata nak ambik katalog je, baik download kat laman web dorang. klik kat sini ye.

mood hari ini: mengantuk!



Thursday, November 4, 2010

> downgrade

aku kan pakai maxis broadband. last week dah pergi maxis centre kat sunway pyramid untuk downgrade kan package yang aku ambik. before this, monthly aku bayar RM 118. now aku downgrade kan kepada yang paling murah, RM 48 per month. kata nak jimat cermat kan. lagipun bukan aku pakai sangat. setakat berfacebook, email dan blog saja. kat rumah pun jarang2 sangat nak guna. so, mana yang rasa perlu di downgrade, better buat demikian kan.

 

astro pun aku rasa macam nak downgrade kan jugak. sekarang pakai pakej yang bayar RM 70 lebih per month tu. nak je aku tukar pakej yang paling basic tu. tapi hubby aku tak nak ler pulak sbb dia nak tengok sport, discovery dengan national geographic. kalau pakej basic, semua tu takde. kalau setakat aku, balik-balik aku tengok tv1, tv2, tv3, ria, prima, tv9. best sikit pun aku tengok axn sebab CSI dengan amazing race. adam pun layan ceria je.

Wednesday, November 3, 2010

> Posisi Tidur Terbaik Semasa Hamil

semasa mengandung ni susah mencari posisi terbaik untuk tidur. berkali-kali mencuba. tambah-tambah perut makin membesar. saya cuba tidur melentang, kurang selesa. rasa perut melepek saja. bahagian belakang dan punggung juga rasa sakit atau lenguh-lenguh. cuba pulak mengiring, pun tak selesa, perut rasa terhimpit. takut jugak baby turut tak selesa untuk bergerak.

untuk satu malam beberapa kali saya akan terjaga untuk ubah posisi tidur. menurut apa yang saya baca dari internet tidur terbaik adalah mengiring ke sebelah kiri. wallahualam…

tapi saya masih bernasib baik. alhamdulillah, sejak tahu saya mengandung sampai sekarang saya tak pernah lagi alami kekejangan kaki. ini mungkin disebabkan saya telah mengamalkan tidur dengan kaki dilapik dengan bantal sejak mula lagi. kaki juga tidak mengalami bengkak.

berbeza semasa mengandungkan adam, kaki selalu kejang dimalam hari. kaki juga turut bengkak. bayangkan kaki comel ini yang sebelum pregnant hanya memakai saiz 5 Vincci terpaksa tukar kepada saiz 6 vincci. hehe… itupun rasa ketat.

betul la orang kata, pengalaman mengandung berbeza-beza untuk setiap anak.

 

 

Di bulan-bulan terakhir kehamilan, wanita hamil mungkin akan mengalami masalah kesukaran tidur, tidak selesa dan bangun ditengah malam.

Kerana disebabkan berlakunya perubahan fizikal dengan perut yang semakin membesar, ramai wanita yang sebelumnya tidak mengalami kesukaran tidur diawal mengandung, mendapati mereka tidak mendapat tidur yang lena diakhir kehamilan.

Banyak masalah yang boleh menganggu tidur seperti:

  • Kaki kejang
  • Sukar untuk bernafas
  • Sering buang air kecil diwaktu malam
  • Bayi yang terlalu aktif, yang sering menendang pada bahagian ibu yang sensitif
  • Susah untuk menukar posisi badan semasa tidur disebabkan oleh bayi yang semakin membesar
  • Sakit belakang terutamanya pada bahagian bawah tulang belakang
  • Mengigau lebih dari biasa
  • Mimpi ngeri yang sukar dilupa
  • Merasa risau tentang kelahiran yang bakal mendatang
  • Bimbang tentang bayi samada ia normal atau tidak
  • Semua ini adalah masalah yang biasa terjadi semasa mengandung
Bagaimana saya boleh mendapat tidur yang selesa?

Sekiranya anda mendapat kekejangan pada kaki, tekankan kaki anda pada dinding atau berdiri pada kaki yang kejang boleh mengurangkan kekejangan. kekurangan kalsium boleh menyebabkan kekejangan berlaku lebih kerap, jadi pastikan anda mendapat cukup kalsium, seperti dengan meminum susu. Jantung yang selalu berdebar mungkin disebabkan oleh kekurangan darah (anemia). Pastikan anda memberitahu doktor tentang masalah ini dan mendapat suplemen zat besi yang secukupnya

Posisi yang terbaik untuk tidur semasa mengandung ialah dengan berbaring secara mengiring dengan lutut separuh membengkok. Ini membolehkan jantung anda bekerja dengan lebih baik kerana darah lebih senang mengalir ke jantung.

Sekiranya anda mengalami sakit belakang, cuba membuat experimen dengan meletakkan lebih bantal semasa berbaring. Seperti satu bantal dibawah perut, satu dicelah kedua kaki, satu bantal yang padat pada bahagian bawah belakang, atau satu bantal lagi pada bahagian kepala.

Selalu bangun untuk membuang air kecil diwaktu malam adalah biasa, kerana bayi yang semakin membesar semakin memberi tekanan pada pundi kencing, ini memang tidak dapat dielakkan tetapi, dengan mengurangkan minum air sebelum anda masuk tidur mungkin boleh membantu.

Kurangkan meminum miniman bercafin seperti teh, kopi dan minuman bergas kerana buah pinggang akan memproses lebih air kencing. Cuba tidur secara mengiring.

Sekiranya anda merasa tidak selesa pada bahagian ari-ari, anda mungkin mengalami jangkitan kuman pada bahagian pundi kencing. Jumpalah dengan doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Sekiranya ketakutan tentang kelahiran yang membuatkan anda merasa sukar tidur, sertailah kelas antenatal. Disini anda akan diberitahu tentang apa yang akan berlaku semasa proses bersalin dan senaman yang perlu untuk membantu anda bersalin. Ia juga satu tempat untuk anda bertanyakan soalan
Berbincanglah dengan doktor sekiranya anda merasa takut. Perasaan takut tentang keadaan anak anda semasa lahir adalah sangat biasa.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya masih tidak dapat tidur?

Ingat, pil tidur memang tidak digalakan tetapi sekiranya sudah tiada jalan lain, ia tidak merbahaya sekiranya ia tidak mebuatkan anda merasa letih. Daripada duduk diatas katil tanpa berbuat apa-apa, adalah lebih memberikan kepuasan untuk bangun dan membuat sesuatu yang memberi berfaedah.

Bacalah buku, mendengar muzik, melayari internet, mandi, menonton  TV atau menjahit. Selepas membuat sesuatu yang memberikan kepuasan, anda akan merasa lebih senang untuk tidur.

Banyak wanita yang mendapat manfaat dari senaman ringkas dan mendengar muzik yang menyenangkan.  Sekiranya anda merasa letih disiang hari, cuba tidur sekejap.

Sekiranya anda masih tidak dapat tidur, jumpalah doktor yang dapat menolong anda.

 

sumber: http://portal.alamhamil.com/index.php?option=com_content&view=article&id=139:sukar-tidur-semasa-hamil&catid=37:masalah-hamil&Itemid=59

> Macam mana rasa baby gerak dalam perut

baby_foot

ini bukan gambar perut saya ye. jangan salah sangka. image ihsan dari google search.

 

sekarang baby gerak sangat aktif. kadang-kadang sampai perut berombak dibuatnya. apa la yang dibuatnya kan kat dalam tu. macam mana nak gambarkan rasa baby gerak? hanya yang mengalaminya saja yang tahu. saat indah yang tak mungkin dilupakan.

ade rasa geli, sakit, tegang, mengeras, berbonjol-bonjol perut dibuatnya. bila dia mengeras atau ade movement yang membuatkan saya rasa tak selesa cepat2 saya usap perut. secara automatic baby perlahankan pergerakkannya. ajaibkan…

 

"Ya Allah,peliharalah anakku selama didalam kandunganku dan sembuhkan ia,sesungguhnya Engkau Maha Penyembuh,tiada sembuhan melainkan penawar Mu,sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah,lahirkanlah ia dari kandunganku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah,jadikanlah ia sihat sempurna,cerdik,berakal,berilmu serta beramal soleh. Ya Allah,elokkan akhlak,fasihkan lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadis dengan berkat Nabi Muhammad s.a.w.".

Tuesday, November 2, 2010

> rasa janggal

semalam pertama kali saya dan adam pergi dan balik kerja sendirian. rasa janggal. saya terpaksa hantar dan ambil adam dari rumah pengasuh sendiri-sendiri. memang tidak seronok. tapi apakan daya. terpaksa juga buat semua itu. bertahun saya dan hubby kerja ditempat yang sama since dari tahun 2006.


tapi semalam semuanya telah bertukar. hubby sudah mula bekerja ditempat lain. tinggallah saya seorang disini. kalau dulu selalu nampak kelibat hubby diopis. tak perlu sms atau telefon hubby sebab dah memang hubby sentiasa didepan mata. tapi semalam lebih 10 kali saya sms hubby, telefon 2-3 kali. takut jugak mengganggu tugas dihari pertama dia kerja. tapi itulah saya. hehe


mudah-mudahan hubby sesuai dengan suasana kerja ditempat baru. mudah-mudahan juga rezeki kami sekeluarga sentiasa murah dan diberkati. amin



Monday, November 1, 2010

> makanan orang itali

Picture 1369

maaf ye. taktau nak update apa hari ni. layan spagetti aku masak sabtu lepas ajela ye. hehe...



Friday, October 29, 2010

> Jusco & kenny rogers IOI Puchong

semalam aku renew jcard aku. lama giler dah expired. bulan 2 yang lepas. now dah nak hujung tahun pun. ini menunjukkan lama sungguh aku tak menjejakkan kaki ke mana2 cawangan jusco. lama dah tak shopping. eh! tipu… raya hari tu ade jugak shopping. semalam renew untuk 2 tahun terus. senang. aku ni mudah lupa. lagipun takde masa nak pergi sorang2. kalau takde orang nak tolong bawakkan memang la tak pergi.


renew semalam pun sebab hubby nak beli something. kalau ikutkan malas nak renew pun. tapi masalahnya bukan barang hubby je yang dibeli, barang aku dengan adam pun ade jugak. tumpang sekaki orang kata. lepas beli, terus gi makan kat kenny rogers. yummy!


mak buyung sorang ni asyik pikir makan sajer. hehehe…



Picture

Wednesday, October 27, 2010

> ayam penyet ria, summit usj

60034_b


first time makan kat sini. makanan, resepi asal dari indonesia. ayam penyet ria ni banyak cawangan rasanya. summit usj ni salah satu darinya.



Picture 1362


disebabkan pertama kali tak tau nak order apa. cuba main menu dorang. ade ayam goreng, tauhu goreng, tempe goreng, sayur kangkung, ulam timun, ulam kobis dan sambal belacan. nasi putih order asing. takde kuah2. cuma dia bekalkan dengan kicap. kami dua2 order menu yang sama. order tambahan keropok sayur.



Picture 1360Picture 1361


saya boleh katakan makanan disini sedap. nak-nak perut masa tu tengah lapar giler. lain kali boleh repeat makan kat sini lagi kot.


Picture 1359


cincau untuk saya, milo ais untuk adam dan sirap limau untuk hubby.



Tuesday, October 26, 2010

> 27+ weeks

jumaat lepas saya pergi checkup pregnancy macam biasa. macam biasa jugak periksa tekanan darah, timbang berat badan, test air kencing dan scan baby. semuanya berkeadaan baik. berat badan pun makin naik. sekarang sudah 51.5 kg.


kali ni scan, doktor sekali lagi beritahu, yang saya kandungkan baby boy. last month checkup pun doktor bilang benda yang sama. sekarang saya sudah set di fikiran, memang ini baby boy. ada la kawan untuk adam. pasti riuh rumah saya nanti. saya dah mula dapat gambarkan suasana itu. =) masa untuk list kan nama-nama baby boy yang baik dan best pun sudah bermula. sesiapa yang ada cadangan boleh juga kemukakan disini.


bersalin adam dulu adalah secara caeser. sebab utama yang diberitahu doktor ialah Fetal Distress. dalam erti kata yang mudah jantung baby lemah. so, semasa jumpa dengan doktor saya ambil peluang untuk bertanya peluang saya untuk bersalin normal atau tidak untuk kandungan kali ini. doktor beritahu peluang adalah 50-50. saya hanya berdoa semoga dipermudahkan dan berjalan lancar urusan bersalin ini nanti.


Monday, October 25, 2010

> mesin jahit matsuyuki

image


gara-gara kamu, kamu dan kamu saya juga dalam diam mahu mesin ini. mula-mula dalam hati niat mahu mesin jahit cukup sekadar jenama singer. memang jenama itu pun saja yang saya tahu. cukup sekadar dapat menjahit yang simple-simple sahaja. sebab saya bukanlah seorang penjahit yang pro. angan-angan saya hanya mahu jahit langsir, sarung bantal atau benda-benda yang comel. hehe…


tapi bile mereka yang saya maksudkan diatas tadi asyik bercerita tentang kehebatan mesin matsuyuki ni, dengan hasil yang ditunjukkan dari mesin ini amatlah comel dan menarik, hati ini mula tertawan. angan-angan mahu dapat satu. kata mereka, mesin ni pintar. semua boleh buat. boleh dapat kelas percuma lagi.


mungkin satu hari nanti saya betul-betul boleh dapat ini mesin. maybe next year. lepas saya bersalin adik adam ini. itu target saya.


Wednesday, October 20, 2010

> jatuh cinta sama kamu BlackBerry® Torch™ 9800 with Celcom Exec 50 Postpaid Plan !

memang dah tengah angau sekarang ni. makin parah! harap-harap saya ade jodoh dengan kamu.



blackberry_torch_9800_dimensions



apa la yang best sangat pasal BlackBerry® Torch™ 9800 ni kan?


kalau korang nak tahu, BlackBerry® Torch™ 9800 ni memang cantik, seksi dan mengiurkan. siapa tengok pasti tertawan.




blackberry-torch-9800-100803-02



BlackBerry® Torch™ 9800 ialah telefon pintar yang pertama menggunakan BlackBerry® keyboard dan full 3.2 inch touch screen dalam masa yang sama. boleh guna keyboard boleh guna touch screen. hebat bukan!



bukan tu je, BlackBerry® Torch™ 9800 ni jugak datang dengan ciri-ciri yang mempersona seperti:



Connectivity at your fingertips Maximized multimedia
Immerse yourself with 8 GB of memory, expandable up to 32GB with a microSD card, zoom effect by a pinch of your fingers and enhanced music player that allows you to view full album art and track listings in portrait or landscape.
Connectivity at your fingertips 5 MP camera
Comes with flash, continuous auto-focus and image stabilization, plus 11 photo modes and video recording to ease those spontaneous moments.
Connectivity at your fingertips Integrated social feeds
Now you can update multiple social networks such as Facebook, LinkedIn, Buzzd and much more with a single post or gather and filter all your social network and feeds in one view. It's that easy!
Connectivity at your fingertips Faster, richer browsing
Multi-tasks by managing multiple open websites with tabbed browsing as well as bookmark all your favourite sites with branded icons or customizable names right from the home screen.


macam mana? tertarik tak? jangan tunggu-tunggu lagi. jom dapatkan Blackberry Torch 9800 dengan plan Celcom Exec Postpaid dari Celcom yang menarik dan menguntungkan. semua pun sedia maklum Celcom is Malaysia’s No.1 Blackberry provider, with the best Blackberry smartphones and plans! kewibawaan celcom tak perlu dipertikaikan lagi. rangkaian bergerak paling pantas, jelas dan seluas-luasnya.



clip_image002



kalau korang amik plan Celcom Exec 50 Postpaid, korang cuma bayar serendah RM 50 sebulan. bukan itu aje, automatic dengan plan ni korang dapat diskaun sehingga 30% setiap bulan. sapa nak bagi. hanya celcom ok! dah la call rate 15 sen je untuk semua nombor. tak kira celcom ke celcom ke, celcom ke maxis ke, celcom ke digi ke. semua nombor ye. ha! ade lagi tau, dengan plan ni jugak korang boleh dapat Free celcom broadband basic plan selama sebulan dengan speeds 384Kbps. aduh! banyak sungguh keuntungan disitu.



img_hero_exec50



nak tau lebih lanjut berkenaan Blackberry Torch with Celcom Postpaid plans sila klik sini ye.





Celcom juga akan melancarkan Blackberry Torch 9800 pada 29 Oktober 2010 ni. so, kalau korang nak jadi 100 pelanggan pertama yang memiliki Blackberry Torch 9800 dengan Celcom Exec hanya daftar di pre-register. saya pasti anda tidak akan menyesal kerana semasa launching tersebut akan ada banyak aktiviti-aktiviti yang seronok dan hadiah-hadiah yang percuma. bukan tu saja, semua yang kat bawah ni pun korang boleh dapat percuma jugak. berbaloi-baloi!


- Jabra Bluetooth Headset bernilai RM125
- 8GB Micro SD Card bernilai RM68
- Energizer Portable bernilai RM58




what are you waiting for! register now!




sebenarnya, entri ni khas sempena celcom dengan amatlah bermurah hati akan menghadiahkan 2 unit BlackBerry® Torch™ 9800 kepada blogger yang mengdaftar sebagai ahli nuffnang. tapi ade le syarat-syarat yang dikenakan. first2 sekali kena buat entry pasal BlackBerry® Torch™ 9800 ni. cepat-cepat, contest bermula 18 october 2010 sehingga 28 october 2010. ada beberapa hari saja lagi ni. nak tahu lebih lanjut pasal contest ni pergi kat webpage nuffnang.



fuh kiri, fuh kanan…


Iklan LR