Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Thursday, September 17, 2009

> selamat hari raya aidilfitri



dikesempatan ni adam nak ucapkan
selamat hari raya aidilfitri
pada semua blogger2 dan pada semua kawan2 mama dan abah..
mintak maaf jikalau ade salah dan silap selama ni..
samada secara sengaja mahupon tidak...

maaf zahir batin ye....

Thursday, September 10, 2009

> 2 tahun

alhamdulillah...
hari ni genap 2 tahun umur adam...
dah besar rupenye anak mama ni...
sekejap betol masa berlalu...
masih teringat lagi saat2 ketika adam dilahirkan...
ketika adam baby....
mmg tak dilupakan....

tadi aku dan hubby ade beli hadiah sikit utk dia...
walaupon adam tak mengerti lagi...
tp apa salahnya kan...
before this mmg dia nak sgt sponge box...
jenuh kami suami isteri cari merata tempat...
payah betol nak jupe sponge box tu..
last2 jupe bantal yg ade gmbr sponge box kat mydin usj...
dapat jgk akhirnya...
pastu abah belikan train mainan sekali...
yg siap ade landasan tu...
ohhh... mmg adam suke bile train tu bergerak...
happy sgt bila tgk adam happy...

**************************

Ya Allah;
Panjangkanlah usia anakku ini dalam keberkatan,
Terangilah hatinya,
Teguhkanlah imannya,
Bagusilah amal perbuatannya,
Lapangkanlah rezekinya,
Dekatkanlah dia menuju kebaikan,
Jauhkanlah dia dari keburukan.

Ya Allah;
Kabulkanlah doaku ini,
Agar anakku menjadi anak yang soleh,
Yang sentiasa taat kepadaMu dan berbakti kepada kedua orang tuanya.
Amin ya rabbal ‘Alamin


YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

Friday, September 4, 2009

> jutawan muda

Lihat lah dunia…
Betapa byk kenderaan kepunyaan adam
Ade besar, Ade kecik
Ade motor, lori, kereta…
ambulance pon ade tau
ferrari tidak ketinggalan
Kaya… kaya… kaya…
Pokcik kayooooo…
Huahuaahua…

Masa aku sibuk hidang utk berbuka semalam…
Adam sibuk susun mainan dia ni…
Pandai jgk bdk ni…
Berderet jer tersusun








YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

Thursday, September 3, 2009

> masakan lagi... jgn jemu ye

Sejak ramadhan ni asyik2 entri masakan je kan…
Mesti ade yg dh boring…
Lagi pulak takde cite menarik la nak dikongsi…
Ini je yang ade...
At least terupdate jgk le my blog ni kan...
Dah mcm blog resepi pon ade…
Tapi tak layak lagi la aku nak share resepi ngan korang2 sume…
Masih diperingkat belajo..
Tu ar…
Dulu2 time muda remaja….
Taknak belajar masak..
Dh kahwin…
Jenuh bukak buku, search internet cari resepi

Ni masakan berbuka semalam…
Asam pedas daging simple (utk org2 yg malas.. hehe)


Asam pedas ni mmg simple…
Bahan yg diguna pon tak byk…
Guna mana yang ade je kat dapor tu…

Bahan2
Daging
Asam keping
Bawang merah - dikisar
Bawang putih - dikisar
Halia - dikisar
Cili merah - dikisar
Cili padi - dikisar
Daun kesum
Air
Garam & perasa

Cara-cara
1. Potong daging nipis2. basuh dan ketepikan
2. tumis bahan kisar
3. masukkan asam keeping
4. masukkan daging
5. masukkan air
6. masak biar daging empuk… (kalau daging liat lagi tambah air)
7. bila daging sudah empuk, kuah agak pekat masukkan garam & perasa
8. masukkan daun kesum
9. dah siap…

Mcm mana?
Senang kan…
Dah selesai masak asam pedas tu…
Goreng kailan ikan masin pulak



Wednesday, September 2, 2009

> menu semalam

takde cerita menarik nak dikongsi..
hujung minggu pon berlalu mcm biasa..
cuma cuti merdeka tadi kitaorg balik kg hubby di pahang...

jom layan masakan aku utk berbuka semalam...

ikan masak sambal


tauhu telur


ikan bilis + kentang lagi...

Iklan LR