Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Thursday, February 26, 2009

> flu & cough

petang smlm amik adam dari rmh pengasuh dh ade tande2 selsema.. mungkin sbb cuaca yg selalu hujan. mlm td pon x lena tido bdk tu.. myb hidung tersumbat n susah nk bernafas... kesian aku tgk... xtau nk wat mcm mn.. aku just sapukan vics je kt dada dia... nk suruh dia tdo sandar, mane la dia reti... nk xnk layan ajela karenah dia mlm td... sekejap2 tjaga.. smpai le subuh... ni pon aku rs cm mengantuk..
bgn pagi td adam dh mula batuk plak... cepat2 kasi ubat.... mkn ubat satu hal ler plak.. ssh bukan main... nangis2 la dibuatnye..
harap2 cepatler adam sembuh dr selsema n batuk...

***

Monday, February 23, 2009

> balik kg kuala lipis

last week we all balik kg hb kt kuala lipis... walaupon cuti sabtu ahad jer, dapat ler lepaskn rindu hb nk mkn masakan maknyer... terutama skali ikan patin.. mmg hb suke sgt ikan patin. x kisah ler msk per pon.. goreng pon sedappppppp.. tp org pahang ni suke ikan patin msk gulai tempoyak.. mmg slalu ler mak mentua aku wat klu kitaorg blkk sane... tmbh2 mmg ade ternak ikan patin.. senang baitu....

on d way nk blk kl sempat singgah kt genting sempah... menghilangkn penat hb dan bosan adam yg lama dok dlm keta... dh meragam budak tu... dh singgah menyinggah tu aku pon sempat gak beli barang.. topi tuk adam.. kebetulan hujan renyai2.. so de alasan ler nk beli topi ni... klu x membebel gak si hb tu... hihihi....
ni la aksi adam bile pakai topi baru... comey kan.... (^_^)




***

Friday, February 20, 2009

> Nasi daging


tgh belek2 pc terjumpe gmbr masakan ni.. dh lama aku buat.. dh x hingat pon tarikhnyer.. 1st time cube... x bape menjadi.. hihi... nasi lembik.. tlebih air kot..resepi aku amik kt sini. entah bile nk cube lg...

***

Thursday, February 19, 2009

> 63 PETUA BAHAGIA

Tanpa sebuah persefahaman, tidak mungkin istana yang dibina menemui kebahagiaan sebagaimana diharapkan.

Biar berjuta halangan merentangi namun jika tersurat kasih dan sayang dua insan berkenaan, pasti ia menemukan ketulusan yang abadi.

Dalam melayari rumah tangga berdua, pasti banyak onak terpaksa dilalui. Hanya mereka yang kuat, tabah dan mampu mendepani segalanya bakal menjulang kebahagiaan.

Perunding motivasi dan keluarga, Datuk Dr Fadzilah Kamsah memberi 63 petua yang boleh dijadikan amalan pasangan suami isteri yang melayari rumah tangga.

1. Doa yang berterusan.
2. Patuh ajaran agama.
3. Murah dengan pujian.
4. Murah dengan khidmat.
5. Murah dengan belaian kasih sayang.
6. Murah dengan sentuhan.
7. Mencari kebaikan pasangan.
8. Cari masa berkomunikasi, berbual atau bergurau senda.
9. Cari kebaikan dan pembaikan diri daripada setiap pertengkaran.
10. Menghormati had, sempadan atau hal peribadi pasangan.
11. Menilai diri daripada perspektif pasangan.
12. Berfikiran terbuka - boleh tegur menegur.
13. Berani mengambil risiko emosi - tegur/perubahan/berpisah sementara.
14. Menilai dan memberi keutamaan dalam kehidupan.
15. Tolak-ansur.
16. Menghormati dan mengambil kira ‘gerak batin’ (intuition) perempuan.
17. Tidak mengejar kebendaan semata-mata.
18. Sedar bahawa perselisihan kadangkala tidak boleh dielakkan.
19. Mengubah diri untuk merangsang perubahan pada pasangan.
20. Sanggup berkorban buat pasangan.
21. Menghormati pasangan.
22. Berasa amat beruntung (dan nyatakan) mendapat pasangan yang ada.
23. Perhubungan seksual yang sihat dan diredai.
24. Menghormati perbezaan dalam diri pasangan.
25. Sentiasa bermaafan sebelum tidur.
26. Sentiasa bersangka baik terhadap masa depan.
27. Meletakkan hak kepada pasangan.
28. Tidak menjadi hamba kepada pasangan.
29. Berubah secara kecil-kecilan untuk meningkatkan kebahagiaan.
30. Mengawal marah. Buat perjanjian.
31. Mencari penyelesaian dalam situasi ‘menang-menang’.
32. Muhasabah hubungan untuk mencari punca masalah.
33. Menghormati sifat semula jadi pasangan.
34. Memahami peranan ‘pasangan’.
35. Hubungan perasaan sesama pasangan.
36. Jangan simpan ketidakpuasan, sedih, marah atau benci dalam hati.
37. Bentuk kod kasih sayang dan anda berdua saja yang tahu.
38. Sengaja merancang untuk membaiki hubungan suami isteri.
39. Tujuh kali puji dan satu teguran.
40. Sebut ‘I love you’ sepanjang masa.
41. Banyakkan bergurau dan bermesra.
42. Sentiasa berterus terang.
43. Beri masa untuk perubahan berlaku - sabar.
44. Elakkan berdebat untuk mencari kebenaran.
45. Elakkan salah pasangan.
46. Cari titik pertemuan.
47. Selesaikan masalah hari ini pada hari ini juga.
48. Lebih banyak memberi daripada menerima.
49. Minta nasihat, pandangan atau maklum balas daripada pasangan.
50. Sentiasa bersemangat - bangun tidur, pergi kerja, balik kerja dan sebagainya.
51. Seimbangkan hubungan dari segi:
(a) Mental, pendidikan dan ilmu
(b) Emosi
(c) Fizikal dan ekonomi
(d) Sosial
(e) Spiritual
52. Jangan berjauhan terlalu lama (kecuali terpaksa).
53. Tidak terlalu mengongkong.
54. Tidak bertindak bersendirian.
55. Memberi peluang untuk berbeza:
(a) Pendapat atau pandangan
(b) Hobi
(c) Kegemaran
(d) Makanan
(e) Cita rasa
(f) Warna pilihan dan pelbagai
56. Humor atau lawak dari semasa ke semasa.
57. Minta bantuan untuk memecahkan kitaran negatif.
58. Berwawasan dan pandang ke depan (tidak terjebak dengan masalah semasa).
59. Tidak meminta yang bukan-bukan.
60. Bentuk undang-undang atau peraturan dalam rumah tangga.
61. Mencari kelainan dan perubahan positif.
62. Elakkan mendera pasangan dengan apa cara sekalipun.
63. Reda, syukur dan tawakal kepada Allah s.w.t.


Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan.Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu kekalutan.Kita tidak tahu.Tetapi jika kita cuba jadi sahabat sepertinya, mungkin kita akan tahu.

***

Tuesday, February 17, 2009

> mee goreng


ni la mee goreng tuk dinner kitaorg mlm ni tu pon request dr hb.. dh lama katanya x mkn mskan aku... huhu.. ye la rajin memanjang mn sempat nk jenguk dapor tu.. kt area rmh aku dok ni mn kedai mkn yg aku x pegi... sume hbs aku jelajah... sekali aku msk blh thn gak.. bertambah ler en. hb tu mkn...walaupon hb x kata ape2 tp aku tahu ape yg tersirat dihatinya... sedap la tu kot... hahaha....

Thursday, February 12, 2009

> ohh nasi ayam





ha... ni la lunch aku tuk hr ni.. NASI AYAM. korang jgn ckp aku mkn skali 3 plak... aku kn tgh berusaha tuk diet... hehe.. (xtau le blh ke x nk kuruskn bdn ni.... padehal nafsu mkn melampau2) 2 lg tu tuk kwn2 aku kt opis ni... bos kitaorg blanje (nasib la en. nain kena pau ngan kitaorg... ape pon tqvm.. lain kali belanje lg erk)

korang tau x nasi ayam sape tu... nasi ayam linda onn yg deejay sinar fm tu... knp? x percaye?.... ini betol2... bukan cobaannn.... hihi
rase not bad la... cm ns ayam org lain gak....... mkn ajela... dh org belanje kn... janji kenyang....

**

Tuesday, February 10, 2009

> AQUARIA KLCC



kan aku we all dh plan nk bwk adam g jejalan smlm kn... piki punye piki, bincang punye bincang we all sepakat nk gi AQUARIA KLCC.. tiketnye mahal blh thn gak.. sorang tuk adult RM 28.. sib baik adam F.O.C..

huh.. adam makin ligat skrg ni.. dh xleh dok diam.. dh x nk org pegang.. dukung pon x hingin.. nk jln sendiri.. nk bdikari la kunun2nye.. puas mama ngan abah kejar... x ikut kehendak dia mau mengamuk.. penat sungguh layan bdk kecik tu..

cntik2 sungguh ikan2 kt situ.. mcm2 jenis..besor, kecik, panjang, ketot... sume ade... mcm2 kaler plak tu.. indah sungguh ciptaan tuhan... Subhanallah... adam mmg teruja la tgk fish.. di pon dh blh sebut fish... tiap kali jupe jer.. dia ckp "fish...fish"... tu yg dia ulang2... hihi.. seronok tgk ragam dia...

jom tgk gmbr ajela...

we all bgambar kt satu tmpt tu.. akuarium dia bulat n tinggi sgt... cantikkkkkkk





gelagat adam tgk fish





we all kt dlm terowong.. menurut ape yg aku bc ni terowong yg tpanjang di malaysia




adam suke tol main benda alah ni... yg blh jln sndiri tu... huh.. 2-3 kali dia tawaf...


Monday, February 9, 2009

> petang @ carwash



ptg smlm xtau nk wat pe, aku pon ikut le hubby gi basuh keta.. cm biasa ar adam excited je tgk org tu basuh.. mula2 dia tgk dr jauh jer... makin lama makin dekat lak... cm nk tolong jer... hihi. bdk tu mmg suke sibok... tgk la gelagat dia..





blk dr carwash dh kol 7 ptg.. ape la nk msk mlm ni erk.. nasi goreng ajela..simple.. sesuai tuk org malas cm aku... hehe.. sib baik hubby aku jenis x kisah... layan aje la......





Sunday, February 8, 2009

> benjolan

pagi td aku nk mandikan adam. adam ni klu sebut psl mandi suke sgt. lps bkk sume bj x sabar nk gi bilik air... siap lari2 anak gitu... entah mcm mana jatuh tersungkur plak.. x sempat aku sambut. kuat jgk bunyinyer disusuli dengan tangisan... pas tu kuar le satu biji telur ayam kt dahi dia.... tmbh la meraungnye... sian aku tgk... risau pon de gak...

dalam bulatan: ni la benjolan yg terhasil tu




Saturday, February 7, 2009

> tershopping lagi

hehe... klu tgk n3 aku tu mesti korang dh boleh agak ape yg nk aku cite kn...
alkisahnyer.....
ni baru blk dr plaza alam sentral ni.. memula saje jer nk jejln window2 shopping... nk pi mkn sbnrnye. tp aku ni mmg pantang sikit... ade jer nk rembat... hawa nafsu tol la... tp sumenye tuk adam anak kesayangan aku tu... sejak ade anak ni klu gi jln2 mesti nk beli sesuatu tuk dia...
so ni la hasilnye... melayang lagi duit aku... mau ikat perut tgh2 bulan nnt... hihi...

kasut NIKE ni beli kt al-ikhsan...


suar jean

mesti korang heran kn. smlm br je beli jeans tuk adam. hr ni beli lg? tu la pasal... nk cite pon segan gak... hahaha... blk smlm smpai je rmh aku pon belek le brg yg aku beli kt jusco tu... chck punye chck jean tu tuk girl... hehehe. mana la aku tau.. aku main amik je... tgk cm boy punyer... try testing kt adam... longgar le plak.. small size tol la adam ni... so simpan je la tuk adam dh besar sikit... tu la sbbnyer aku beli lg hr ni...



Friday, February 6, 2009

> shopping tak diundang

hr jmmt opis aku ni rehat lama sikit 2 jam.. org laki gi solat jmmt yg pompuan cm biasa ar gi shopping complex.. cmtu jgk aku.. tmbh2 awal bln ni gaji br kuar... aku pon merayau le gi sunway piramid... ya Allah lama tol x gi sane.. since renovation ni mmg x prnh pegi lg. b4 extend pon dh besar.. yg ni lg besar. mmg x terlarat kaki aku nk jln.. aku cuma pegi jusco jer.. tu pon dh lenguh2 kaki dibuatnyer.. xde niat pon nk beli brg tp dh alang2 menyeluk pekasam.. sempat le jgk rembat sepasang baju tuk adam, tuk hubby, tuk aku sendiri n brg2 yg lain. harga xyah cite la erk... biasa2 sajork... aku bkn branded punye org... huhu

shirt n jeans tuk anak bujang aku tu


t-shirt berkolar tuk hubby



shirt tuk aku.. kaler tema kuning... sedondon gitu anak beranak


kebetulan dh de kt situ aku pon jd le jusco member.. kena plak byr rm12 tuk jd ahli... terbang lagi duit.... every year kene renew.. mmg dh lama nk wat tp br ni bkesempatan sbb klu jd member de less 15% lagi tuk bj2 aku beli tu..

ni la kad jusco aku... cantik x aku pilih background flower..


barang yg lelain yg aku sempat ditangkap...

adam wif botol susu anakku yg baru ku belikan untuknya... posing jap...
errm.. de kaler pink la plak.. x sesuai tol... hentam ajela



mainan n buku bergambar tuk adam jgk... tgk la adam baca book tu...


memandangkan hari isnin nxt wk cuti (selangor n negeri2 yg terlibat sajork) sempena cuti thaipusam aku dh plan nk gi jejalan pakai bj sedondon we all tu.. tp x decide lg nk gi mn.... kita tggu je la erk...





Wednesday, February 4, 2009

> rabun

aku rase aku dh mula nk rabun la.. sbbnyer kalau tgk tv subtitle mmg aku x nmpak. bkn jauh sgt pon aku duduk.. standard jauh sofa ngan tv cm rumah org korang gak... mmg tensen.. feel nk tgk tv pon hilang.. klu cite melayu tu ok la gak kn.. cite omputih?.... terkebil2 mata aku ni dibuatnyer...
lg satu yg aku perasan klu g hypermarket... nk cr barang... klu dr jauh mmg aku x cam ape benda... susah tol la...
korang klu nmpk aku dr jauh, aku wat dek jer korang jgn salah paham lak... itu tandanyer aku x cam la tu.... nk tegur dtg dekat sikit ek....
aku rs ni penangan aku dok ngadap computer tiap2 hr la ni... habis tu!!!... dh keje dok depan komputer je.. nk wt cmne...
korang de petua x nk hilang kn rabun... kot2 rabun aku ni masih blh diselamatkan lg ke....

Iklan LR