Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Monday, May 13, 2013

> soto ayam

assalamualaikum dan selamat sejahtera.

semalam masak soto ayam. cadang nak update lepas makan tengahari. tapi hubby nak pergi memancing. apa lagi anak-anak confirm la nak ikut. jadinya, aku pun kena la ikut juga. hajat hati lepas makan nak le tidur barang 1-2 jam. sure nikmat tidur bila perut kenyangkan. buruk betul perangai. hehe.

masak soto ni bukan susah mana pun. kuah buat je sup ayam. tapi nak sediakan rencah-rencah sampingan tu yang membuatkannya lama berada di dapur. tapi rencah-rencah tu la yang buatkan soto tu jadi sedap. tambah kalau letak begedil banyak-banyak. rasa nak tambah 2-3 pinggan. hehe.

ni stail soto ayam versi mak aku. ada telur dadar. macam pelik bunyinya kan. biasa soto ayam mana ada telur dadar ni. yang lain rasanya sama kot.

DSC01824

nasi impit, telur dadar, soo hon goreng, sambal kicap, begedil, kacang goreng, bawang goreng (tapi terhangit sikit) dan daun sup + daun bawang.

DSC01829

masukkan semua bahan diatas ke dalam mangkuk dan lastly masuk sup ayam.

DSC01881

 

Resepi Soto Ayam

bahan-bahan untuk sup ayam

  • ayam
  • rempah sup/ rempah soto
  • sup bunjut adabi
  • kiub pati ayam
  • air secukupnya
  • kulit kayu manis, bunga lawang
  • bawang merah
  • bawang putih
  • halia
  • ubi kentang
  • garam
  • asam keping

cara-cara:

  1. kisar bawang merah, bawang putih, dan halia.
  2. masukkan ayam, bahan kisar, rempah sup, kulit kayu manis dan bunga lawang ke dalam periuk. reneh sebentar.
  3. masukkan kiub pati ayam dan sup bunjut.
  4. masukkan air dan asam keping secukupnya.
  5. masukkan kentang yang telah dipotong 4.
  6. perasakan dengan garam.

 

bahan-bahan untuk begedil

  • ubi kentang
  • bawang merah
  • serbuk lada hitam
  • garam
  • daun bawang
  • telur

cara-cara:

  1. goreng ubi kentang.
  2. lenyekkan ubi kentang yang telah digoreng.
  3. masukkan lada hitam, bawang yang digoreng terlebih dahulu, daun bawang dan garam.
  4. gaul sebati bahan-bahan tersebut.
  5. bulat-bulatkan adunan.
  6. rendam sebentar adunan yang telah dibulatkan ke dalam telur yang sudah di pukul.
  7. goreng dengan minyak yg panas.

 

bahan-bahan untuk telur dadar

  • tepung gandum
  • telur
  • air
  • garam

cara-cara:

  1. masukkan tepung dan air ke dalam mangkuk. kacau sebati.
  2. masukkan pula telur. kacau lagi.
  3. masukkan garam.
  4. goreng nipis seperti membuat kulit kuih ketayap.
  5. gulung dan potong nipis nipis.

 

bahan-bahan untuk sambal kicap:

  • cili padi
  • bawang putih
  • kicap manis
  • gula
  • limau kasturi-ambil jusnya.

Caranya

  1. Kisar cili padi, bawang putih bersama kicap.
  2. Tuangkan dlm mangkuk dan campurkan jus limau kasturi.
  3. Gaul sebati.

 

bahan-bahan lain:

  • nasi impit – rebus nasi impit segera sehingga masak.
  • kacang tanah – di goreng
  • soo hon – di goreng
  • bawang goreng
  • daun bawang dan daun sup

 

Cara-cara Penyediaan

  1. Masukkan nasi impit yg telah di potong kecil kedalam mangkuk hidangan.
  2. kemudian letakkan soo hon, telur dadar, kacang tanahdan begedil.
  3. tuang kan kuah sup ayam berserta isi ayam dan kentang ke dalam mangkuk.
  4. tabur bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
  5. letakkan sambal kicap dan siap sedia untuk dimakan.

Saturday, May 11, 2013

> cucur bakwan

assalamualaikum dan selamat sejahtera.

pagi ni breakfast dengan cucur bakwan. cucur bakwan ni kalau nak sedap letak sayur tu banyak-banyak. biar sayur lebih dari tepung. lagi satu masa nak goreng biar nipis-nipis. dah siap masak, makan dengan sambal kicap. memang sepadan. tapi kalau malas, makan je dengan sos cili. pun kena jugak.

alhamdulillah, kenyang.

DSC01802

Resepi cucur bakwan

Bahan-bahan:

  • tepung gandum
  • bawang merah besar - dihiris halus
  • Sayur kobis - dihiris halus
  • Karot - dihiris halus dan panjang-panjang
  • Daun kucai - dipotong-potong
  • telur
  • lada sulah / lada hitam
  • sedikit serbuk penaik
  • udang basah / udang kering
  • Garam
  • Minyak untuk menggoreng
  • Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Campurkan tepung, garam dan baking powder di gaul rata.
  2. Setelah itu masukkan air dan telur.  Kacau lagi hingga rata.
  3. Masukkan bahan yang dihiris dan udang.
  4. Panaskan minyak dan boleh lah digoreng hingga kekuningan.

Friday, May 10, 2013

> tempahan kek sempena hari ibu

assalamualaikum dan selamat sejahtera.

alhamdulillah, petang tadi baru je lepas hantar kek. kek karamel ni di tempah oleh nurul nun jauh di sabah. tapi bukanlah aku pergi sabah hantar kek ni ye. tapi dihantar ke mak nya di area pekan ni juga . nurul nak surprisekan mak nya sempena hari ibu.

nurul ni kawan adik aku, so, dia tau la aku duduk kat pekan. tu yang dia rancang tempah kek kat aku and nak surprisekan mak dia. ada sikit ucapan dari nurul untuk mak nya yang aku selitkan atas kotak kek.

beruntung mak nurul dapat anak macam nurul kan. jauh-jauh pun masih arrange nak bagi something untuk mak nya. masa aku hantar tadi pun macam terkejut juga mak nurul tu. memang tak sangka la kan. tiba-tiba je orang datang bawakan kek. pula tu, orang yang dia tak kenal. tapi sempat juga aku sembang-sembang sebelum beransur pulang.

terima kasih nurul sebab order dari akak. lebih kurang minta halal ye.

DSC01766 

DSC01778

DSC01780

Thursday, May 9, 2013

> suria cherating beach resort

assalamualaikum dan selamat sejahtera.

hari tu kan aku ada pergi cherating dan menginap kat hotel suria cherating beach resort kan. so, hari ni nak le sikit-sikit cerita pasal hotel ni.

kalau dari kuantan hotel ni terletak hujung cherating, dah dekat-dekat nak ke kemaman. kalau dari jalan besar tak nampak bangunan hotel ni. tapi jangan risau, signboard hotel  yang besar ada kat simpang jalan menuju ke hotel ni.

hotelnya cantik padan la dengan harga. hari tu aku ambil bilik sea view. satu malam RM 233 untuk hujung minggu. tv dengan selected channel astro disediakan. ada mini fridge jugak.

hotel ni betul-betul menghadap pantai. kawasan sekitar pantai bersih. kalau malas mandi laut boleh berendam saja dalam kolam. ada 2 kolam di sini. kolam kanak-kanak dan dewasa. tapi kalau orang dewasa nak mandi kolam kanak-kanak pun tak jadi hal. takde siapa larang.

bab makan pula, pihak hotel provide breakfast untuk 2 orang dewasa. kanak-kanak yang berumur 6 tahun ke atas di caj RM 13 per person. untuk lunch dan dinner tak pasti cafe kat dalam hotel ni buka ke tak. kalau buka pun mungkin harga mahal sikit. tapi untuk yang ambil package family day rasanya memang dorang sediakan. macam kami, kami cari makanan di luar sahaja. banyak gerai-gerai makan di tepi jalan besar.

okaylah kalau nak tau lebih lanjut boleh ke website INI. jom layan gambar.

 

DSC01655

DSC01654

DSC01661

DSC01656

DSC01657

DSC01658

DSC01662

DSC01667

DSC01676

Wednesday, May 8, 2013

> mengundi di PRU13

assalamualaikum dan selamat sejahtera.

orang lain dah habis cerita pasal mengundi, result pun dah tahu. tapi aku baru nak update hari ni. lambat. hehe. semua orang tahu kan tarikh mengundi pada 5 mei 2013 yang lepas. semua pakat keluar ramai-ramai untuk mengundi. aku pun tak terkecuali.

aku mengundi di kampung iaitu di trolak, perak. aku mengundi untuk DUN slim river dan parlimen tg malim.

aku rasa excited sgt nak mengundi sebabnya ini kali pertama aku mengundi tau. hehe. sebelum ni tak keluar mengundi pun. masa tu takde kesedaran sivik lagi. haha.

dah aku mengundi kat kampung halaman kan, so ramai la kawan-kawan lama yang aku jumpa. lagi seronok dibuatnya. pula tu pusat mengundi kat sekolah lama aku. mengimbau nostalgia betul. sementara tunggu giliran sempat kami berbual bertanya khabar. takde la terasa sangat lamanya beratur.

okay kita tengok gambar yang sempat aku rakamkan di hari kejadian untuk dijadikan kenangan di kemudian hari.

IMG-20130506-WA007

bergambar dengan adik-adik aku sebelum ke pusat mengundi.

 

DSC01743

beratur untuk pendaftaran

 

405796_500339806687001_788692404_n

tengah sibuk beratur terjumpa kawan lama noni dan zaidah. elok pula diorang beratur depan aku je.

 

IMG-20130506-WA004

sesi pendaftaran

 

248195_500340150020300_1721217028_n

menunggu giliran untuk membuang undi. semua ni kawan-kawan sekolah aku.

 

IMG-20130506-WA002

alhamdulillah, bukti kami dah selesai mengundi. cuba teka jari aku yang mana? hehe.

 

IMG-20130506-WA003

bergambar kenangan sebelum pulang. sekolah lama aku.

 

UNDI ADALAH RAHSIA.

Tuesday, May 7, 2013

> tempahan kek sempena pru13

assalamualaikum an selamat sejahtera.

DSC01730

kek coklat kukus tempahan dari chot, taufik dan member ija.

 

DSC01740

kek karamel tempahan dari faiz.

 

alhamdulillah dengan rezeki yang diberikan. terima kasih pada yang menempah pada jumaat minggu lepas sebelum masing-masing balik mengundi. lebih kurang minta dihalalkan ye.

Thursday, May 2, 2013

> cherating lagi?

cherating lagi? hehe. bulan 4 ni saja, 2 kali kami ke cherating. pergi sabtu dan ahad lepas.

pergi kali ni sebab my sister dengan family dia dari KL nak jalan-jalan rumah kami. kalau nak jalan kat pekan je takde ape sangat tempat yang menarik. tu yang cadangkan kat dia pergi cherating. then lagi 1 malam boleh tidur rumah kami. di cherating kami menginap di suria cherating beach resort.

aktiviti kat hotel macam biasa mandi sesajer. sekejap mandi laut, sekejap mandi kolam. lagi pun memang ni la aktiviti yang disukai budak-budak. kalau boleh tak nak naik-naik.

kami juga sempat jalan-jalan sekejap di kemaman untuk cari keropok lekor sebelum pulang ke pekan.

67548_10200185027682502_2078564728_n

DSC01666

485556_10200185310009560_1795280159_n

528364_10200185071283592_115035934_n

644596_10200185064763429_1335699661_n

DSC01681

DSC01690

Iklan LR