Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Sunday, May 31, 2009

> undangan perkahwinan

ptg tadi aku pegi majlis kawin member GMI aku kat pandamaran, klang.. pegi dgn heri.. heri ni member gmi gak... korang jgn salah sangka.. heri ni pompuan tau.. aku pon taktau mn dia dpt nick name heri... nama sebenar... ermmm tak cite la kan... td pon masa aku amik gambar dia... siap dia ckp takpayah masuk dlm blog gmbr dia... nnt takot femes gitu... hihihi... perasan la ko heri... tp pepon tq ar sbb dia jgk aku dpt sampai majlis kawen ni... aku tak tau jln n takde map... hohoho.... so, kesempatan ini aku nak ucapkan

SELAMAT PENGANTIN BARU
buat

Lisa & Olie


Semoga Berkekalan sepanjang hayat dan berbahagia selalu.. amin....


sweet jer pengantin baru ni kan...


tak tau le ape yg adam dok perati kat pengantin pompuan tu...


ni la heri... single lg ni.... :)


YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

> semalam hari sabtu

ofcos la korang tau smlm hari sabtu kan... hihihi... ekceli takde yg kejadian yang menarik pon terjadi semalam... cuma aku gi warehouse yg 1 ni bertempat di klang... huh... bulan ni saje... dah 2 warehouse aku terjah... mau kopak.... ni gara2 aku terjumpe laman web ni la... kununnye nak cari menan tuk adam... yang mcm kat bawah ni ke....


ataupon yang mcm ni...


tak pon yang ni...


semua kat atas tu min je pon dalam 300++... tak sanggup aku... last2 yg ni jer aku belikan untuk adam.. hohoho....


cantik tak basikal baru adam?...hihi... jom lumba nak?....

adam bukan pandai kayuh pon... ade ke dia kayuh ke belakang... mn la nk jln kn... setempat kat situ je la... takpe2... nnt aku ajar dia pelan2.... lama2 pandai le tu...

ondway nk balik rumah singgah jap kat jusco bukit tinggi... nak cari hadiah tuk member kawen hari ni... pas tu terjumpe plak org tinggi kt bwh ni... adam siap tadah tgn nak belon... hihi... sib baik dia kasi... atas terima kasih aku pon bergambar sebagai kenang-kenangan... (ekceli dia yg tny org ramai kt situ xde sape nk snap gmbr ngan dia ke?...hihi... kesian...)


sile abaikan muke aku yang pucat lesi iteww...


Saturday, May 30, 2009

> same ke


cuba korang perati betul2 gambar kat atas... ade korang rase kitaorg ni same?... tang mana yang same tu...
bukan ape... kalau kitaorang jalan same... mesti ramai ckp... kembar ke?.. paling busuk pon adik beradik ke?...
dah tentu2 la mmg kitaorag adik-beradik... tu kakak aku tu... tp aku x pggl kakak la... aku panggil nama jer... dlm family dia atas aku....
bile aku perati xde pon same muke dgn dia ni... yang aku tau dari segi tinggi, berat sama la kot (walaupon skrg ni aku lg berat dr dia... hahaha) byk baju dia yang aku blh pinjam... cam tu jgk dia...
ape2 aje la...

Friday, May 29, 2009

> makan.. makan.. makan..


huhuhu...
makan je aku ni kan....
ni mlm td punye kes...
cadang nak masak...
ajak ler hubby singgah jap kat giant pas blk keje..
kunun2 nak cr le bahan ape2 yang patut yang boleh dijadikan menu mlm ni...
tiba2 otak plak jammed.... hihihi...
last2 beli benda lain.... (bukan makanan)
ckp kat hubby aku tak jd masak.... keh2...
sib baik hubby aku sporting morting...
on d way blk rmh nnt tapau le kat mn2 kedai...
tp sblm kuar dr giant tu terlalu plak depan secret resepi...
beli 1 slice carrot kek... (aku dh jatuh cinta SR carrot kek ni... sedappppp... terkenang2 gitu... ahakss...)
dlm keta ckp kat hubby kite call pizza hut je la...
takpe mama belanje... ngeh3...
pizza sampai...
makannnnn.....

> lipat

aku kalau bab2 lipat baju ni mmg aku surrender... kalau baju size2 adam tu boleh lagi.. tp yang size aku ngan laki aku tu yg jadi hal... tambah2 kalau jenis kain yang licin... aduh bercinta tau...
la ni aku hanger jer sume baju... lagi senang keje.. pas angkat kat ampaian terus masuk almari....
tp memerlukan hanger dan space yang banyak le plak... mau kena beli lg almari baju ni.....
tapi aku dah ade jalan penyelesaiannya.....
meh la korang.. kite cube teknik lipat baju kat bawah ni....
mcm senang je...
harus cuba



YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

Thursday, May 28, 2009

> contest seiras wajah

ni aku try masuk contest yang YAN buat ni... sajer nak menerai nasib... walaupon aku tahu muke aku takde iras anak aku si adam ni pon... ramai org kata adam ikut muke hubby aku... aku tak kesah... aku nak join jgk.... buleh ke YAN... boleh ke...doa

Nama anak :
Muhammad Adam Faris Bin Firdaus


Tarikh melahirkannya :
10 September 2007 jam 8.12 pagi bertempat di hospital putrajaya


Apa persamaan kamu dan anak :

1. CERDIK
huahuahu.... perasan sikit bley!...
adam dh masuk 1 thn 8 bulan... now dia blh kira 1, 2 ,3...
clever boy....
tepuktangan kire cerdik la tu kan....

2. GARANG

anak2 sedara aku ckp aku ni ateh yang garang... anak aku pon aku rase mcm dh terikut kegarangan aku... kalau aku ckp haip 1 kali kat dia... dia balas 2 kali haip.....takbole


3. KECIK

aku ni kalau org tgk blh ckp aku ni bdk sek men lagi... (aku tipu.... hahaha..)
tp aku ni dikire small size jgk la... adam pon mcm tu...
berat adam sekarang baru nak cecah 10 kg...

ringan kan...angkatkening

p/s: sebenarnye aku tak byk sgt persamaan dgn dia... gen aku tak kuat....
adam byk ikut laki aku.... tp yang penting dia lg rapat dgn aku....


Kenangan plg manis antara kamu dan si anak :
ape ye.... saat aku mengandungkan dia... aku selalu ckp2 dgn dia...
dulu aku ingat aku mengandungkn
baby girl... alih2 kuar boy... hehe
saat aku tgk dia 1st time pon aku takleh lupa.... happy sgt mase tu...
rasa mcm tak percaye plak aku dah ade anak..... hihi...

sekarang aku suke saat aku main2 dgn adam....mcm2 karenah dia...
lucu, geram, seronok semua ada... layan dia baca buku pon best jgk....

kalau pegi keje... rase tak sabar nak balik jumpe dia... rindu......love



YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

> nasi lemak


blk dari jualan reject shop tu aku tapau nasi lemak untuk dinner..
nasi lemak dgn ayam goreng dan telur... sambal asing... 1 untuk hubby aku... 1 untuk aku.... huahuahua... kata taknak mkn mlm kan.... kata nak diet.... miss diet lagi la tu...

bawah tu lapik yg baru aku beli tu.. dah rasmikan dah... :)

dengan ini aku mengisytiharkan bahawasanye aku telah berhenti dari proses men'diet'..... keh3.... baik aku stop je kan.. kalau tak boleh nak ikut...
nanti kalau rajin continue balik...
peace

> jualan hebat


hebat sgt ke... nnt aku cite ye..
entah mn aku terjupe 1 iklan ni kata ade jualan hebat reject shop kt area shah alam... dlm kepala ni dah 2-3 hari sebelom ni angan2 nak pegi... kalau baca iklan dia.. rasa mcm best sgt2 le... starting dari harge RM 1 tu... huh mane mungkin aku lepaskan... aku dah plan nak meng'ayat' hubby aku suh bwk aku pegi sane... jualan tu start 27 mei sampai 30 mei ni... aku dah kire2 nak pegi 1st day... nnt kalau pegi 2nd day ke.. last day ke mesti brg yg tinggal yg tak bape elok.... pujuk punya pujuk laki aku... dia setuju... yahooooo.... petang smlm jgk kitaorg pegi... balik dari keje terus gerak pegi sne....

dah sampai sane... manusia boleh tahan ramai... rata2 semua br blk keje... nak memilih pon susah... aku rase xde le murah sgt... barang yg dijual pon kire boleh tahan aje la.... aku xde le borong sakan pon... ade la 2-3 barang je kat bwh ni.... tapi semua tu bukan aku punye.... sape yang punye? ahmad albab yg punye.... hehehe
kesimpulannye... aku rase jualan ni takde ler hebat sgt....

baju n seluar hubby aku punye

kain ape ek yg taruk atas meja tu... aku tgk kat tag.. dia tulih 'place mat'
corak mcm tshirt hubby aku kt atas tu kan.....
huahuahua....


lastly aku beli towel... nak hntr kat rmh pengasuh adam.. dh lama tak tukar towel dia..

dah bayar... apa lagi...
balik la....

YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

Wednesday, May 27, 2009

> paling tidak

hari ahad lepas pas solat asar ajak hubby pegi jusco puchong.. hr tu kan tak dapat pegi time J-card day tu kan.. hubby tny nak beli barang ke? act gaji pon blom kan… mn de nak shopping2 pon… saje la jalan2.. boring dok rumah… lg pon dh lama rasenye tak pegi sane… uiiiiii…. dah besor rupenye jusco ni.. yang extend tu pon dh siap.. suke… suke…. aku kalau pegi shopping complex.. bahagian baju kids dulu yang aku tuju… cadangnye nak servey harga baju dan nak tgk mn2 yang berkenan la.. nnt dpt je gaji terus nak pegi beli… tu la plan awal…. tp bile dh aku tgk ade discount.. rembat jgk ler 2 lai baju tuk adam... laki aku geleng je.... merajuk tak leh ckp pe dah.....

pe motif aku beli dua2 takde lengan ni... hihi.. act kan skrg ni panas je kan.. tu la belikan adam baju ni... biar masuk angin sikit... sengihnampakgigi


YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

Monday, May 25, 2009

> rutin harian

hari ni aku nak jawab ujian bulanan (TAG) dari cikgu Ina... doa... hehe
6 soklan kesemuanya...

soklan2 nye ialah:-

1. Bilakah kali terakhir anda cuci toilet?
hari sabtu lepas... tapi bukan aku yang cuci ye... hubby aku.... aku dgr dia menyental time dia mandi... (konpom dapat markah sikit... jawab tak ikut kehendak soklan.... huhu)

2. Pencuci apa yang anda guna?
syampoo rambut / sabun basuh kain / ape2 yang boleh mengeluarkan buih.... wakakakaaaa.... ni kes kalau pencuci toilet aku habis ye...
aku jenis yg tak kisah sgt psl brand.... aku rembat jer mn yg patut... asal nama dia pencuci toilet.... sengihnampakgigi clorox pon aku guna... senang sikit nak tanggal kotoran degil tu...

3. Dalam seminggu berapa kali anda mop lantai? Kenapa?
paling kurang 1 kali seminggu... tu pon tggu time weekend... kalau weekend tu aku ade hal.. aku forward minggu depan ye...
tapi kalau bab vacuum sampah.. ni mmg aku rajin sikit... boleh dikatakan everyday aku buat...
oohhh ade lg soklan... kenapa ye?.... sbb utama dah tentu2 untuk kebersihan... kalau tak mop... hitam ler tapak kaki kami anak beranak....

4. Apa tugasan terakhir anda menjelang malam?
aku nak abaikan soklan ni... kepala aku buntu.... blur

5. Apa menu hidangan makan malam anda paling simple?
roti...
gardenia... enak dimakan begitu saje.... (sila baca ikut irama...)
lagi simple kalau tak mkn mlm.... keh3

6. Minuman anda selalu buat waktu pagi?
aku suka teh o ais... walaupon awal pagi aku mmg suke ais.... tp aku tak buat ye... minum kat kedai sajo.... peace selamat stok gula aku.....

7. Sebelum tido, apa yg anda suka lakukan?
menonton... tapi aku ni jenis yang senang sgt2 nak tido... kalau kepala dah terletak kat bantal... 1-2 saat aku dh boleh.....zzzzzzzzzzzzzzzzzzz
tu yang kadang2 tu semua cite aku taktau endingnyer......


ok. dah siap... cikgu sila semak ye.... aku nak tag org2 bertuah kat bwh ni plak ye... kalau rajin korang buat... kalau mls korang abaikan aje... takde sape kesah...... huahuahua......

dimple
ima
kak nurul /tukang cerita
ana / kirana
kak su / diamilikku


YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

Sunday, May 24, 2009

> BBQ night

mlm semalam we ouls buat BBQ kat rmh kakak aku yg sulung..
plan last minit...

ni jer gmbr yg sempat di snap...
sibuk membakar....
korang layannn ajela ye....
:)


ayam2 1st batch yg menjadi korban...


tgk ler hubby aku tu.... sempat tdo lg..... keh3
aku mcm biasa tetap anggun.... sesiapa rase nk muntah dipersilakan...
:p



mcm biasa bdk2 main ler kerjanyer....


YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

Saturday, May 23, 2009

> sambal udang petai


alhamdulillah...
dengan rezeki yang diberikan oleh ALLAH kepada kami sekeluarga..
menu last tuk lunch hari ni...
kalau ade yg nak mkn sila le masak sendiri atau pegi beli ye...
huahuahua.....

p/s: takboleh nak tulih pnjg... anak bujang aku tu menyibuk nak menaip jgkkk...
sekian tuk hari ini ye...
daaaa...


YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

> hati ayam goreng kicap


alhamdulillah....
seperti yang dijanjikan...
menu ke 2 untuk lunch hari ni...
amacam?
boleh buat korang terliur tak?
ngeh3x.....


YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

> kobis goreng telur


erkkkk..... kenyang....
alhamdulillah...
ini salah satu menu lunch tadi...
menu lain akan menyusul...


YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

> jiwang ke

ohhh tidak...
jgn sesiapa kata aku jiwang ok takbole...
jiwa ku tidak jiwang...
aku lebih kepada seorang yang penyayang.... love
kui..kui..kui...
ape la yang aku merepek pagi2 sabtu ni kan..
dah takde modal la tu nk buat en3...

ekceli aku nak cite yang aku ni satu masa dahulu gile bace novel cinta
adakah seseorang itu bila membaca novel cinta dinamakan jiwang?
sapa mau jawab soklan ku ini... soal

aku akan habiskan membaca tidak sampai 1 hari kalau novel tersebut best giler
1 minggu untuk yang kurang best
1 bulan untuk yang hampeh...
kadang-kadang aku juga turut masuk dlm penceritaannya...
aku juga turut menangis..nangih
aku juga turut geram..
aku juga turut ketawa...
aku juga turut sedih...sedih
aku sanggup habiskan duit gaji semata2 untuk membeli novel terbaru...
paling tidak 1 novel untuk 1 bulan..

kerja-kerja rumah juga aku ketepikan..
panggilan telefon aku abaikan..
semata-mata untuk mengetahui pengakhiran cerita novel tersebut...

now.. dah xde nak beli novel baru lagi...
masa tidak mengizinkan...
novel2 lama juga aku turut sedekahkan kepada adik-adikku..
hanya tinggal yg ini sahaja dalam simpanan...





p/s: emo2 diatas hasil tunjuk ajar encik penyubiru... tocey sifu... sembah


YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

Iklan LR