Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Friday, January 30, 2009

> Gubahan Hantaran

jom tgk gubahan hantaran yg aku & kakak aku wat tuk adik kitaorg yg tunang tu...


sejadah, towel & songkok



bunga rampai / potpuri



baju melayu (belum jahit), kain pelikat & sampin



tafsir Al-Quran & rehal



belt, wallet, jam tangan & butang baju melayu



pewangi



kasut



Buah



coklat



sireh junjung



manisan



kuih-muih



** amacam ?? ok x ???


Thursday, January 29, 2009

> Hilang

jgn panik..... xde sape yg hilang pon... hehe suspen je kn...
sbnrnye cable camera digital aku yg hilang... mn tah aku letak... jenuh cr satu rumah...
x jupe jgk... ishhhh... grrrrrr... geram tol.... mase aku nk gune ni la hilangnyer....

aku nk uplod gmbr time cuti CNY hr tu.. kn adik aku tunang time tu.
nk le uplod kt blog ni pic2 hntaran yg de sikit2 sentuhan aku tu..
kot de yg bkenan leh wt bisnes.... huhu..

nnt aku cr lg... sape yg sorok ni?!!
pulangkn.........

Friday, January 23, 2009

> CNY

sok dh start cuti
opis aku ni cuti smpai selase je
cmpny bumiputera... xkn nk cuti lama2 kot
sok pagi2 nk cabut blk kg aku
hr ahad tu plak adik aku nk tunang
at least cuti kali ni terisi gk ngan avtivity
xde le membute jek kt rmh
hr selasa br blk sini
ok
happy CNY
&
selamat bercuti


Thursday, January 22, 2009

> flashback

assalamualaikum..

dh lama rasenye aku nk tulis pasal pengalaman melahirkan ADAM. bagaimana, mcm mana dn dimana semua tu berlaku. at least kenangan / pengalaman tu boleh aku share dgn org2 yg berminat... hehe... setiap org lain pengalaman nyer.. de yg senang sgt, senang sikit, susah sgt atau susah sikit..

malam b4 aku deliver mmg aku x dpt tdo dgn nyenyak. gelisah semcm je. baring salah. duduk x kena, mandi x basah, mkn x kenyang... oppss salah... heheh.... ni tuk org bcinta.
tp mmg... mlm tu mmg aku rasa x selesa sgt.. panas la, sakit2 badan la, perut mengeras la, dgn baby dlm perut menendang lg... mcm2..
nk xnk jam dh lebih kurang kol 3 pagi.. cepat la pagi... klu aku g keje x de la aku piki sgt psl semua ni... sbnrnyer ni sume psiko jek...
tetiba rs nk terkucil plak... hehe. kuar je dr toilet, mcm de cecair kuar dr bwh, ermmm.... terkucil lg ke aku ni... ishhh, x senonoh tol la.. tp air ni mmg byk, mmg xleh nk thn2.. xde pon bau hancing... air pe plak ni? ntah cmne br aku teringat, myb ni la air ketuban kot.. agak2 je.. hbs satu bdn lenjun. pe lg cpt2 kejutkn hubby yg nyenyak tdo.. 1st time nk bsalin, kelam kabut gk dibuatnyer. padehal xde le rs sakit nk bsalin pon. cuak je lebih. apalagi aku pon cpt2 tkr bj yg dh bsh tu, nk siap2 g hospital. dlm keta pon kuar lg air tu.. hbs la keta hubby aku.. mau berhari jemur br kering ni... on d wy nk g hospital mmg jln clear, almaklum la.. pagi2 bute, mn byk keta.. nasib mmg baik. maunye aku nk bsalin tgh org nk balik keje.. haaaa... kn naya

dh smpai spital (aku mmg dh plan nk deliver kt Hospital Putrajaya), nk kena register la plak. isshhhh... aku dh takot ni. malu pon de jgk. ye la bj aku basah giler ni.. siap menitik-nitik lg kt lantai.. argghhhh... wt do no je la..
dh selesai register aku di tempatkn di wad menunggu tuk bsalin.. pas tu nurse tu check le pe yg patut.. nurse tu soh aku baring sbb dia nk psg alat tuk dgr degupan jantung baby sambil tggu contraction. so far semuanyer ok..
dh lama tu aku mula rasa sakit sikit2.. tp blh thn lg la.. sempat lg menyembang ngan hubby. makin lama makin kerap lak sakit tu dan makin kuat... cm rasa senggugut tu.. takot tu toksah ckp la.. dlm kepala ni piki gk cmne ha nk meneran ni?.... hehe..isshhh takotnyer... mesti sakit giler kn..

nurse & doktor mmg akan check selalu contraction kita dn degupan jntung baby. dlm kol 6 lebih kot... (aku agak jer ni).. doktor dh kelam kabut.. contraction br 5 cm.. lmbt lg la... pe nk kelam kabutnye... x paham aku... (org kata tuk 1st baby contraction tu lmbt sikit.. de stgh org smpai 1 hari..)
tiba doktor ckp kt aku.. " kita kena buat emergency caesarean tuk deliver baby.. x blh nk tggu smpai contraction 10 cm"... ha? terkejut beruk aku.. pe mslhnye plak... risau gak. doktor kata degupan jantung baby lemah.. kena cpt, takot baby lemas.. buat le pe2 yg patut doktor... janji aku n baby selamat..
ya ALLAH... tolong la hambamu ini... selamatkanlah anak yg ku kandung ini...

dgn sepantas kilat aku di transfer ke bilik bedah. aku dibius satu bdn.. mmg x sedar langsung ms caesar tu... (de stgh org bius separuh bdn je)..
bukak je mata hubby bgtau aku dh selamat deliver seorang baby boy dgn berat 2.7 kg pada 10 september 2007 jam 8.12 pagi.. Alhamdulillah syukur pd yg esa.
atas nama cinta bayi itu aku n hubby namakan MUHAMMAD ADAM FARIS





Tuesday, January 20, 2009

> Syukur




Alhamdullillah... aku bersyukur sgt2 padamu ya ALLAH...
smlm bwk adam gi klinik.. dr. bgtau berita gembira adam dh sihat.. dh boleh hntr gi rmh pengasuh, dh boleh bergaul dgn bdk2 yg lain... berkali2 aku panjatkn kesyukuran pada yg maha esa... terlalu gembira aku dibuatnyer...
hr ni aku n hubby keje cm biasa blk... pagi2 lg adam dh bgn.. agaknyer dia pon dh x sbr2 nk g rumah mak (dia pggl pengasuh tu mak), kak nadia, kak ina n kak syikin (ni semua anak2 pengasuh tu). dorang ni rajin layan adam, bwk adam gi jln2, ronda2 naik keta....

sekarang ni adam makin bijak... (hehe puji anak sendiri nmpak... :P) korang pon tau kn cite pasal palestin byk kuar kt tv skrg ni. kalau adam tgk pas tu dia wt2 nangis. dia pon tau kesian kt org2 palestin tu... bdk kecik pon tahu tau.. cakap pon skrg adam dh blh sikit2... perkataan yg pandai adam sebut BAS, BIRD, BUAH, MAMA, ABAH, FISH, NAK, TAKNAK (perkataan ni dia sebut NANAK... hehe biasa la pelat2 sikit... tp comey jer)
gayakn solat n tadah tgn bc doa pon dh tau... tp yg paling penting adam ni pandai geram pas tu dia gigit @ cubit kita... aku n hubby dh byk kali kena... geram tul dibuatnyer.... tp itu la kaletah yg membuat kn aku bahagia..

Monday, January 19, 2009

> Mutiara Kata

Bila Allah cepat makbulkan Doamu, Maka DIA Menyayangimu, Bila DIA Lambat Makbulkan doamu, Maka DIA Ingin Mengujimu, Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu, Maka Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu. Oleh itu, Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH Dalam Apa Jua Keadaan Pun... Kerana Kasih sayang ALLAH Itu Mendahului KemurkaanNya."

> Monday Mood

alhamdulillah adam dh bertambah baik.. merah2 kt kaki dia pon dh mula kering.. yg kt tangan dh hilang sepenuhnyer. aku pon dh mula kerja..tp x hntr lg adam kt rmh pengasuh.. ptg pas hbs keje nk bwk adam gi klinik nk confirmkn samada adam dh blh bergaul ngan budak2 yg lain... hopefully semuanya x jadi masalah. blh la mama ngan abah dia keje cm biasa...

hr ni start keje mcm xtau nk wt pe.. last wk keje satu hr je.. hr yg lain aku hbskn ms tuk jg adam... ape nk wt ni ha?.... padehal kerje blh thn byk... xtau mn nk mula dlu...

Monday, January 12, 2009

> hari ke-3 adam di kuarantin

ermm hr ni dh hari ke-3.. my husband terpaksa cuti tuk jg adam kt rumah.. sok giliran aku plak cuti... kitaorg cuti gilir2 sampai le hjg mggu ni... so this week kejap on (keja) kejap off...

ni nk upload gmbr kaki adam. tp pic x bape jelas.. i'm soryyyyyyyyy











ni plak ubat yg doctor deng kasi... ubat sapu. actually penyakit tangan kaki dan mulut ni xde ubat khusus..

Sunday, January 11, 2009

> BOSAN

salam tuk sume... hari ni dh 2 hari adam kena kuarantine.. so dok rmh jer.. bosan giler mama dibuatnyer... klu x blh gak g tawaf shopping complex window2 shopping...hehe
so far adam ok.. dia cm biasa jer active gak.. cume merah2 lepuh jer kt kaki dia tu de lg.. tp beransur okay la...
sume mainan adam aku dh simpan x kasi adam main.. nnt klu dh sembuh baru nk kasi blk tu pon kena basuh dlu buang kuman2...

Saturday, January 10, 2009

> tangan, kaki dan mulut

dh 2 hari adam demam.. start hari selasa hr tu.. tp smslm dh ok..bdn dh x pns. pagi td ms bangun dr tdo saje nk check bdn adam.. de nmpak bintik2 merah cm ruam kt kaki n tangan adam. memula ingtakn dia kena gigit nyamuk... tp knp ade mcm berair skit.. dlm hati adam ni kena chckn pox lg ke. risau sgt.. cpt2 kejutkan abg suh bwk adam gi klinik.

aku x pegi pon temankn adam gi klinik.. ntah rasa mcm x sggp dgr nnt dr. ckp adam kena chckn pox lg.. pengalaman ms raye adam kena chckn pox masih lg terasa. parut kt muke dia pon x hilang lg... abag jer pegi bwk kn adam.. aku tggu kt rumah je.. smbil tu sempat jgk aku msk kn nasi adam n lauk untuk lucnh nnt.

tggu punye tggu.. abg n adam dh blk.. cpt2 aku tnye confirm ke adam kena chckn pox lg.. abg kata bukan.. fuh dlm hati lega rsnyer.. syukur sgt2... tp abg kata dr. ckp adam kena jangkit kaki tangan dan mulut... haaaaaaaa... terkejut besar aku.... b4 this mmg prnh dgr penyakit tu.. risau yg amat sgt.. tp abg kata dr bgtau x serius sbb adam masih mau mnum susu, makan dan main dgn active.. tetiba perasaan lain sgt.. rase kesian sgt kt adam.. mcm2 dugaan... aku pujuk diri myb de hikmah disebaliknyer... ya Allah sembuhkan lah adam... amin...

aku terus amik laptop bkk internet cr info psl penyakit kaki tangan dan mulut ni... byk jgk info yg aku dpt... so far lega sikit bile bc info2 tu...

start today aku akan jg adam sebaik mgkin.. tak tau le adam kena dr mn. kt rmh pengasuh xde sape pon kena. myb bwk adam jln2 kt tmpt public kot... xpela aku redha... dh nasib adam agaknyer...

hari isnin ni x blh hntr adam kt rumah k.yati (pengasuh) tkt jangkit kt budak lain plak.. jalan2 pon dh x boleh tggu smapai adam sihat sepenuhnyer... menurut ape yg aku bc penyakit ni amik ms dlam 2-7 hari... so dlm ms tu xleh jupe bedudak lain sbb dia mmg senang berjangkit.

hopefully adam sihat dgn cepat.... amin.....

info psl sakit tangan kaki dan mulut





Iklan LR