Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Saturday, January 4, 2014

> kek yang senang ni namanya kek minyak

20131225_215533

assalamualaikum dan selamat sejahtera.

hari ni tetiba nak post resepi kek kat sini. kalau resepi yang senang-senang ni memang nak kongsi sangat dengan semua orang sebabnya kek minyak ni amat mudah, semudah ABC gitu. hehe. pulak tu takde bahan yang ganjil dan pelik-pelik. cuma yang pelik sikit pun ovalet je kot. kalau yang dah biasa dengan dunia kek-kek ni tak pelik la kan.

aku dulu pon, masa memula cuba-cuba nak berkecimpung dengan kek-kek ni, tertanya jugak macam mana la rupa si ovalet ni. hehe.

okay semua, jom tengok resepi. resepi asal dari alam siber. tapi aku ambil dari opismate aku.

20131225_203650

Resepi kek minyak

bahan-bahan

  • 5 biji telur
  • 1 cawan minyak masak / minyak jagung
  • 1 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan gula castor
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 st baking powder
  • 1 sb ovalet
  • 1 st esen vanila
  • pewarna

cara-cara

  1. ayak tepung dan baking powder. ketepikan
  2. pukul telur, gula dan ovalet sampai kembang
  3. masukkan susu pekat, esen vanila dan minyak. pukul lagi.
  4. akhir sekali masukkan tepung dan pukul sebati.
  5. bahagikan adunan ikut pewarna .
  6. selang selikan adunan ke dalam loyang sampai habis.
  7. bakar selama 45 minit pada suhu 150 sehingga masak.

5 comments:

has said...
This comment has been removed by the author.
has said...

salam selalu husna bakar kek guna api atas bawah ke

Brandy Jiang said...

I like to play online game,such as xyfifa.I always buy the items online.So I am familiar with the safest and convenient way to buy FIFA15Coins online.There are: http://www.xyfifa.com/

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

Iklan LR