Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Friday, July 31, 2009

> makan bola, tido bola

Pagi tadi adik lelaki aku kol…
Yg balik cuti dari mesir tu...
Ok, aku namakan adik lelaki aku tu padil...
Mmg nama sebenar dia pon...
Hihi...

kol sbb ape?
nak bagi something katanya...
Wahhh… ape erk…
Befday aku bukan hari ni ye..
Tp bulan depan…
Diulang…
Bulan depan ye kawan2…
Lebih tepat 14 ogos…
Sape2 yang rase nak bagi hadiah…
Boleh piki nak kasi ape dari sekarang…
Hahaha....

Rupe2nya adik aku ni nak kasi baju untuk adam...
Anak buah dia la kan...
Ooo baru dapat gaji ek...
1st gaji pulak tu…
Tu yang bersedekah kasi hadiah kat adam tu..
Thanks atam (atam panggilan adam untuk adik aku ni)
Untuk mama adam takde ke
Hihi…

Pas balik dari mesir tu dlm 2-3 minggu dh dpt keje..
Mengajar kat sekolah rendah...
Sekolah private kat area shah alam ni jgk...
Gaji pon boleh tahan…
Mmg dh rezeki dia kan…
Bertuah betul…



Ni la Jersey bola yg atam kasi tu
Cantikkan...
Agaknya atam nak suruh adam jadi pemain bola kot…
Act.. mmg adam suke main bola…
Kalau we all pegi giant, bola la tempat adam nak tuju..
10 kali pegi.. 10 kali nak beli bola....
Sib baik mama pandai buat helah....
Hahaha.....

YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

Wednesday, July 29, 2009

> sebenier

aku dapat sebenier dari member blogger...
owhh... alangkah bertuahnye aku...
hihi... feeling mcm dapat award je kan...

sebenier ni diberi oleh sis zana sbb aku wish kat dia
sempena birthday dia and annivesary perkahwinan dia..
memang tak sangka...
sepatutnya birthday girl yg dpt hadiah kan...
ni dh tebalik kot pulak...

sebenier ni sampai kat opis aku hari isnin..
tp isnin tu aku AL..
semalam dtg je opis ade bungkusan kat meja aku...
dlm hati tertanya jugak
bungkusan ape yg aku dpt pagi2 ni kan...

belek punya belek parcel tu..
nmpk nama sis zana ni kt belakang..
baru teringat hari tu mmg sis zana de mntk address aku...

nak tau ape sebenier tu...
jom tgk aku bukak parcel tu



tadaaa.....





fridge magnet - cantik sgt benda ni... berseri sikit fridge aku tu kan...



clip rambut - ni kalau aku de anak pompuan kan best.... blh pakaikan... mesti comey... tp takpe aku pon kalau pakai comey jgk... hihi

ni sume sis zana beli time dia cuti2 malaysia kat cameron highlands hari tu...
tq sis...
buat susah2 je...

dh dapat sebenier tu ade lg tau dia kasi...
award kat bawah ni...
rajin betol sis zana ni create award...



untuk sis zana semoga sentiasa dimurahkan rezeki..
amen......

YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

Tuesday, July 28, 2009

> walimatulurus

hari ahad lepas aku pegi kenduri kawen member
member masa kat GMI jgk...
satu batch, tp lain course...
tak rapat sebenarnya dgn dia ni..
tp dh dijemput dan takde keje hari ahad tu
so, we all plan la nk makan nasi minyak dia ni..
lagipon majlis tu kat kajang je...
tak jauh mana kan...

apepon selamat pengantin baru buat
EZAKRY & NUR ASMA
semoga berbahagia hingga hujung nyawa...

jom tgk gambar pengantin yang dimaksudkan...







cantikkan pengantin...
putih berseri...

YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

Friday, July 24, 2009

> welcome

hari tu aku ade beli satu baju kembang ni...
bukan untuk adam ye..
takkan le adam nk pakai baju girl pulak kan
ni beli untuk seseorang...



ni la baju tu...
kaler pink..
mmg sinonim dgn girl...
cantik betol baju2 untuk gegirl ni..
geram je aku tgk...

ok... bungkus dulu baju tu ye...
takkan nak bagi baju camtu je kan...
bungkus lawa2 sikit...
baru excited sikit org tu nak terima



dah siap semua...
mari kita terjah rmh org yg dimaksudkan tu...

ekceli aku pegi melawat member satu opis aku merangkap biras kakak aku yg sulung...
korang paham tak?...
takpe... tak paham pon takpe...
senang cite... org yang dimaksudkan tu ialah kak fiza...
kak fiza ni baru jer melahirkan seorang baby girl hr jumaat lepas...
hari ni genap seminggu la kiranya...
baby ni anak yang ketiga bagi keluarga tersebut...
comelnye baby tu...
pipi dia... wow....
rasa nak cubit2....
menurut kata kak fiza berat baby masa lahir 3.65 kg...
besar kan...
dulu adam 2.7 kg je...
nama baby NUR SYAZA DANIA...
sedap kan...
ni kakak baby tu yg kasi...
amik nama member kelas dia...
hihi...

oklah jom kita tgk gambar baby....
chubby....







masa aku datang baby ni asyik tido jer...

YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

Wednesday, July 22, 2009

> bila adam menyusu botol

anak2 ni macam2 gaya bile nak menyusu kan
ade yg menyusu sambil pegang bantal kecik
sambil gentel2 hujung bantal tu
ade yang menyusu atas tilam
ade yang menyusu nak dalam buai
ade yang menyusu kat atas lantai jer..
ade jgk yang nak diriba…
kadang2 tu mmg dah jadi tabiat…

macam adam
lately bila dia nak menyusu mesti nak pegang telinga..
mana entah dia belajar
kalau telinga dia takpe le jgk
ni telinga aku yang jadi mangsa…
bile tiba time menyusu..
dia mula la ajak aku sekali baring kat sebelah dia
motif? nak pegang telinga aku tu la kan
kalau aku teman sambil duduk je
dia suh baring jgk
sekejap2 telinga kiri
sekejap2 telinga kanan
kalau jemu telinga aku
telinga dia pulak…
camtu la gilir2…
ade2 je budak2 ni kan…


gmbr mama terpaksa di'blur'kan atas sebab2 keselematan... hihi...
tgk tgn anak aku tu...
takde keje betul budak kecik ni...

YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

Tuesday, July 21, 2009

> nak ikut mama


ptg semalam pas balik keje
singgah jap kat kedai
nak beli bahan2 untuk dimasak malamnya
aku mmg macam ni..
kalau plan nk msk mlm tu
balik keje baru beli bahan2..
aku tak beli banyak2 mcm setengah org..
ade org beli untuk seminggu terus kan..
aku tak..
nak masak baru beli...
sbbnye bile kemalasan aku dtg
mmg tak berasap la dapor tu kan...
kang habis layu sayur2 yang aku beli tu..

alkisahnya..
bila aku nak turun keta je..
mula la si adam tu nak ikut..
aku malas nak bwk dia..
sekejap je pon aku nk beli brg tu
biar dia tggu dlm keta dgn abahnya...
lg pon tempat ikan + sayur2 tu kan basah...
leceh la nak dukung bagai kalau bwk dia kn...
dah aku tak bagi tu...
mula la....



meraung la jawabnya...
biarla... malas nak layan...
biar abah yang pujuk...



nasib baik makan pujuk jgk budak ni...
hihi...

YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

> kurma sotong VS pak choy oyster sauce

hidangan untuk malam td


kurma sotong
selalunya org masak kurma ni guna ayam atau daging kan
tp aku tukar dengan sotong
sbb mak aku pon selalu masak kurma sotong berbanding kurma ayam
tambah pulak dgn kentang..
kentang ni utk adam..
mmg peberet dia..



pak choy oyster sauce
sayur ni mmg aku suke
kalau dgn sawi mmg aku lagi prefer sayur ni
tak pahit...

YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

> dadih jagung



dadih ni pon projek kat kg
beli yang segera jer..
mana la nk reti buat sendiri kan..
dadih ni ade mcm2 perisa sebenarnye..
tp yang paling aku suka..
perisa jagung ni la...
aku beli kat mydin usj..
ade kedai jual makanan2 buatan malaysia...
macam2 ade..
kek coklat segera tu pon aku beli kat situ la..



nak buat dadih ni mmg kacang
ikut je arahan kat kotak...
cuma tambah air jer..
lain2 bahan sume dh termasuk dlm kotak tu...
pas ni nak buat lagi... dan lagi...
hihi...


YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

Monday, July 20, 2009

> kek coklat senang nak buat



ni memang betul2 senang nak buat..
tak caye?

kek coklat ni aku kukus..
buat time weekend jgk kat kg
bahan2 mmg senang dapat..

jom kita tgk cara2 nak buat...
first sekali.... beli tepung kek coklat segera macam dlm gambar kat bawah ni...



pas tu ikut la arahan yg tertulis kt kotak tu...
hihi..
senang kan...

YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

> puding roti



ni buat weekend lepas kat kg aku..
1st time cuba buat puding roti...
sedappp.... & very the simple....
siap buat yg 2nd time lg pada hari yg sama...
5 bintang dari 5 bintang...
hihi...



sape2 nak try jom tgk resepi...

Bahan-bahan

6 keping roti
2 cawan susu segar (yang macam HL tu)
1/2 cawan gula (kalau nak manis boleh lebihkan sikit)
2 biji telur ayam
4 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila (optional)
kismis or prune secukupnya (optional)

Cara-cara
  1. carik-carikkan 6 keping roti ke dlm bekas
  2. cairkan mentega dan tuang mentega itu ke atas roti yang telah dicarikkan
  3. Pecahkan telur bersama-sama susu dan gula ke dalam bekas yang lain.
  4. Pukul sehingga gula hancur. Boleh masukkan esen vanilla jika ada
  5. Tabur kismis jika ada ke dlm pyrex dan seterusnya tuang bahan2 yang dipukul ke dlm pyrex
  6. Bakar pada suhu 175 celsius sehingga emas kekuningan (lebih kurang 35 minit)

YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

Friday, July 17, 2009

> kukumalu

tag from maza again... tentang kuku pon org boleh wat tag ye...

1. Berapakah kekerapan anda memotong kuku?
seminggu sekali... selalu potong hari jumaat... kan sunat...

2. Apakah barangan yang digunakan semasa proses2 memotong kuku?
dah tentu2 pemotong kuku..... ade yang guna pisau atau gunting ke...
hihihi... tp kan dulu pernah tau time sekolah... lupa nk potong kuku.. bile time spot check.. haa amik ler ape yang ade... gunting ar.... tp susah sikit kejenyer... kuku pon jd x cntik...

3. Bilakah waktu yg selalu digunakan?
bile kuku dh mule panjang.. aku mmg tak suke simpan kuku... rimas... kalau boleh nak pendek sentiasa...

4. Apakah kenangan mengenai kuku yg masih tersemat dalam kotak ingatan?
takde kot... tp aku dulu2 suka gigit tepi2 kuku tu... sekarang dh tak dh... byk lagi keje lain nak buat... hihi..

5. Ambil gambar dan pastekan kat blog anda barangan yg digunakan....
wooo... siap nk kena amik gmbr tu... aku simple jer.... takde losyen2 aku sapu kt kuku aku ni.. penyepit kuku tu je la aku guna... penyepit kuku ni pon mmg aku simpan kt dlm handbag... mn aku pegi.. aku bawak...
aku google je la ye gmbr penyepit kuku..
hihi...



so, dgn ini aku nak tag orang2 yang namanya tersenarai dibawah... layannnn
1. dimple
2. iesma
3. zana
4. dee
5. finee

pesanan penaja: kalau rajin buat ye... kalau tak, sila abaikan... :)

YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

> kipas angin mainan

ptg semalam pas balik keje terus running pegi plaza alam sentral
buat ape ek nak ke sane?
ni atasan urusan baginda nih...
hihihi...
takde lah...

ekceli nak pegi cari notebook untuk my sis yg study kt UPSI tu
dh merengek nak notebook..
padehal kelas baru je mula...
assignment pon ntah dh kena buat ke tak...
cari punya cari...
dapat le compaq notebook
under budget...
suka lah budak tu dpt notebook...

time aku study dulu...
dapat desktop jer...
monitor pon yg besar bagak tu...
berat wooo nak angkat...
tp syukur gak ar nak jgk abah belikan desktop...
ye la time tu notebook ni mahal giler...


dh melalut berjela dah ni..
cuma nak cite pasal kipas angin ni jer..
hihi...
pas beli notebook tu
ternampak ler pulak usb fan ni
cam comey jer kan..
tu yang ngada beli jgk...
cantik rasanye bile dok atas meja ni..
berseri sikit...
hahaha...



YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

Tuesday, July 14, 2009

> boleh terus ngap

kan aku ade bawak balik rambutan dari kampung kan
sementara tengah rajin
aku kopek semua isi rambutan tu
simpan dalam freeze...
nak makan bukak je freeze
terus boleh masuk mulut...
tak payah susahkan diri nk mengepok lagi kan...
bile makan rambutan sejuk2 ni...
nikmatnyer.....




YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

> jemput makan

sebelum makan mari kita baca doa makan sama2....



dah boleh makan...
jemput semua...



sup ayam
semalam aku puasa
so, tu yang masak sup ni
senang tak payah nk bersilat sgt kat dapur...




ikan masin
kalau makan sup mmg best sgt makan dgn ikan masin
goreng 2 ekor jer...
1 untuk hubby, 1 untuk aku...
kalau de timun dgn sambal belacan...
wow...
mau bertambah nasi ni...




sayur kucai
goreng dgn telur
sebenarnya nak cari udang kertas
yang kecik2 tu..
tp takde pulak kat pasaraya sini...


alhamdulillah....
kenyang sangat...
syukur dengan rezeki yang diberi...
jangan lupa doa selepas makan ye..



Monday, July 13, 2009

> buah tempatan


weekend lepas kami sekeluarga balik kampung hubby di pahang.
kebetulan timing balik kena pada musin buah
apalagi… makan buah sajork le kejenye
mmg best…
balik shah alam tapau lg satu kotak
hehe

RAMBUTAN
kalau mkn rambutan memang ralit…
susah nak berhenti selagi buah tu ade
kalau diberi pilihan antara rambutan kuning dan merah
aku lebih suke rambutan kuning
tp kali ni rambutan kuning tak berbuah la pulak…


DUKUNG
kacukan antara duku dan langsat
so jadi la dukung…
betul ke ek…
aku suke jgk buah ni
kalau dapat yg takde biji lancar je makan
kalau tergigit biji dia
aduhhhh… pahitnyer…



SALAK
buah ni mmg byk kt rmh my MIL
tiap kali balik sane mesti ade untuk di bawa balik
my FIL siap boleh jual lagi…
betapa byknye buah ni my FIL tanam
salak ni takde musim kot
sbbnye sentiasa jer ade kat kg tu…





DURIAN
raja buah ni
ohhhh…
byk tol aku mkn durian balik pahang hari tu
sedap hingga menjilat jari
hihi…

Wednesday, July 8, 2009

> dinner with me?

mcm biasa dinner ngan adam and my hubby la...
kat rumah jer..
aku masak tau...
seperti biasa.. yang simple2 jer...

Sambal Ikan Bilis dan Petai



ni banyak sikit aku masak...
sbbnye aku nak bekal untuk brekfes pagi ni...
lagipon aku masak kering sikit..
takde le cepat basi kn..
tu pon ade lagi aku tggl kat rmh..
blk nnt boleh sambung makan lagi..


Sayur Bayam goreng bersama Fucuk dan Sosej



ni aku masak main hentam je...
taruk jer ape yang ade dlm simpanan
fucuk tu pon lebih aku masak kacang panjang hari tu..

pesanan utk dimple: wei aku sajer je nk inteprem bekas 'tupperware' aku tu.. ko ade tak pattern mcm ni.... hihi...

YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

Iklan LR