Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Monday, March 30, 2009

> ikan masak taucu



goreng ikan...dh msk angkat, letak dlm pinggan.. pastu potong bawang besar, bawang putih, halia, cili padi, cili merah... panaskan minyak... tumis bahan2 td.. dh layu sikit masukkan taucu... jgn byk sgt nnt masin... buh air... buh asam keping... masuk gula sikit... aji sikit... dh mendidih... angkat simbah kt ikan goreng td... dh blh mkn....
ni pon resepi org mls... huhu

> fishball goreng cendawan



haa... amik ko... sibijik2 aku masukkn fishball tu.. selambak fishball.. cendawannye ade le 2-3 kerat. hoho.... ni la gayanya org malas msk... penat blk keje x hilang lg ni... tu jd cmni... huh alasan.. x hengat... hihi... ni je ke lauk dinner we all... oppsss ade lg... next entri.....

Sunday, March 29, 2009

> cucur kucai & bawang



ni tuk breakfast kitaorang... simple jer...
asal kenyang sudah ler kn...
kalau buh udang hidup lg sedap..
tp lupa nk beli...
itu nasib dh kira baik ada kucai
klu x.. jawabnyer cucur bawang aje la...
ngeh...ngeh...ngeh

Saturday, March 28, 2009

> agar-agar lumut



wat saje2 tuk makan ptg... nk resepi klik kt sini.
lapisan lumut tu x bape cantikkan.... hehehe

Monday, March 23, 2009

> perjumpaan

telah diadakan satu perjumpaan tergempar di kalangan bekas-bekas pelajar INSTITUT KEMAHIRAN MARA KUALA LUMPUR Batch Jul 1998 ~ Dis 1999 bertempat di Taman Warisan Pertanian, Putrajaya pada hari ahad bersamaan 22 mac 2009 pada jam 3 ptg (tp ade jgk yg lewat sampai ke 4 ptg… nasib baik kitaorg sanggup tggu… hihi).
Perjumpaan tersebut telah dihadiri oleh
  1. Falah dan Isteri (Aishah adyusri) serta sepasang cahayamata
  2. Husna (aku ler tu...) dan hubby (Firdaus) serta seorang anak lelaki
  3. Zainatul dan hubby serta puteri mereka
  4. Hazalina dan suami serta 2 puteri
  5. Nurul Ashikin dan suami (Najmi)
  6. Suraya (kebetulan suraya dtg kl sbb ade training) dan member
  7. Ikmal seorang diri (wife dan anak2 x dpt ikut serta sbb kesihataan yg kurang memuaskan)
**note: yg dihighlight merah adalah bekas2 pelajar IKM

Aktiviti sepanjang perjumpaan tersebut adalah borak2 sambil menjamu selera dari bekal2 yg telah dibawa oleh ahli2 yg rajin memasak seperti aku....hihi.. walaupon kadang2 perbualan terganggu dek kerana anak2 yang tidak dpt dikawal kebuasan mereka, tetapi kami tetap enjoy dengan perjumpaan ini. Ada juga yang mengambil kesempatan bertukar2 nombor telefon, memberi tips2 @ petua untuk menguruskan atau menggemokkan badan, menge’cop’ menantu dan melebarkan sayap perniagaan... hehe... Perjumpaan tersebut bersurai pada pukul 7 malam.

disertakan dibawah gambar2 yang sempat ditangkap pada perjumpaan tersebut.


spaghetti olio yang telah dimasak oleh aku....


antara juadah yg dibawa


sedang menjamu selera


sambil berborak kosong


acara wajib - bergambar beramai2


kaum bapa


Sekian laporan untuk hari ini....

Thursday, March 19, 2009

> kek?


kek yang very2 the simple...

kek?
mesti tertanya2 kn.. sape punye kek ni?
birthday adam ke? lambat lg....
bithday aku ker.. pon lmbt lg
besday hb?.. lg la lmbt...
hihi... anniversary aku n hb la...
semalam genap 3 thn wedding kitaorg tau...
cpt tol ms berlalu
pejam celik... pejam celik... dh 3 thn... pas tu 4... 5, 6, 7, 8, 9, 10.....
adam pon dh besar.. pas tu sekolah.. masuk U... keje.. kawen.... last2 aku jd nenek.... haha
ishh.. ape aku merepek ni.... ngeh..ngeh..ngeh...

SEMOGA PERKAHWINAN KAMI DIBERKATI, DIMURAHKAN REZEKI, KEKAL HINGGA KE AKHIR HAYAT DAN BAHAGIA SELALU... amin
"Husna Sayang Abang"

p/s: xde dpt hadiah pon.... sob...sob...sob

Monday, March 16, 2009

> playground

memandangkan semalam x dpt bwk adam main kat playground, so ptg td pas blk keje we all singgah jap kt giant putra heights.. sbb kt sini ade playground indoor.. nk bwk kat taman luar tu hujan renyai2 ler plak.. layan ajelah bdk kecik sorang ni... nmpak jer sume mainan tu dr jauh dh berlari... x menyempat... sungguh x bersabar... adam... adam...








> update tertunda

sabtu
xde yg menarik pon... rutin mcm biasa. kalau hr cuti cm biasa la bgn lewat ler sikit dr hr keje...hihi... tp xde ler sampai matahari tegak kt kepala...
dh bangun ade ler breakfast ala kadar jer... kemas2 rmh, basuh bj, vacuum rumah, dll
lunch aku msk nasi ayam.. sonang cite... xyah nk msk pelbagai lauk pauk...



dh konyang mata pon dh ngantuk... ape lg zzzzzz kejap... petang pas asar ikut hb main badminton... kalau ikut aku, malas jer rsnyer... tp bdk kecik tu mengamuk nk ikut... terpaksa ler mama dia follow.. kalau x, sape yg nk pantau kelakuan si adam tu time hb aku sibuk main....


tgk ler aksi atlet junior tu... blh ganti datuk lee chong wee ni... hihi

mlm... dinner ns ayam lagik... mmg aku msk lebih... x yah nk msk2 lagik... panaskn jer...
layan tv (tgk af... tp amat2 memboringkan) last2 af tgk aku.... tdo la tu... hehehe....


ahad
sama mcm sabtu... bgn tdo kemas rmh sikit2...
lunch we all mkn kt kedai jer... (restoran hassan... lauk peberet ayam kg. & lala.... yummy) hari ni dapur off... ngeh...ngeh...
pas mkn blk rmh... tgk tv, solat, cam biasa tdo.....
petang pas asar kuar bwk adam gi playground...
tp hujan lebat giler... so, x dpt nk main
just ronda2 jer dlm keta... siannnn adam....
otw balik tapau mcd..
blk rmh, mandi, solat & mkn mcd yg beli td...
layan tv (tgk badminton. datuk lee chong wee vs lin dan) & sleep.....

Friday, March 13, 2009

> adam @ opis mama

tghari td ms lunch pegi amik adam kt rmh pengasuh.. kak yati (pengasuh) x dpt jg sbb ade hal. aku malas nk apply cuti.. sbb setengah hari jer.. alang2 jer kn.. tmbh2 hr jumaat rehat lama sikit. lg pulak cuti dh makin surut. so tumpang adam kat opis je la... tgk ler gelagat adam tu... mcm2 dia nk usik.. mcm2 dia nk buat... tolak kerusi la... x reti dok diam2... tp yg tak tahannyer sempat jgk dia membuang air besar kt opis... isk.... tensen mama dibuatnyer....






Thursday, March 12, 2009

> macam mana ye?

korang tau x macam mana nk putuskan hisap puting..
sape punye tabiat ni?
errmmm... lg mau tanya kn...
anak bujang aku tu le...
x kan aku atau hb aku pulak ....
aku try2 gak sorok puting si adam tu
tp x jalan...
menangis di buatnya...
bukannya ape.. x hensem la hisap puting..
lg satu nnt susunan gigi x cantik.. hihi..
nk pegi2 mn2 mesti nk bwk puting
kalau x meragam budak tu..
aku dh nekad sblm adam umur 2 thn aku nk stop kn
tggl lagi 6 bulan je lg ni..
tu la time baby2 dulu sape suruh ajar..
kan budak tu dh syiokk...
nak buat mcm mane ha..

Tuesday, March 10, 2009

> cameron highlands

ahad lepas we all gi jln2 kat cameron highlands. 1st time pegi walaupon jarak dr rmh mak xler jauh mn.. dekat 2 jam dh blh sampai kat atas nun.. bukan nyer ape.. jln yg bengkang bengkok tu yg memalaskan diri tuk sampai ke sane.. yg ikut rombongan cik kiah ke sane tu ramai ler jgk. bukan aku, hb n adam jer... kakak aku satu family (idah, abg syauqi, faiq, zaid & sara) pon ikut sekali. x ketinggalan adik2 aku (deklah, hida & shu) ... abah & mak aku x pegi... abah byk urusan katanye...mak pulak dh fobia nk pegi sane... kompom muntah kalau pegi....

adam pon x kurangnyer... memula aku ingat dia ok jer.. sbb sepanjang perjalanan tu dia tdo.. tapi... sampai je kat tanah rata tu... dia mula nk menangis.. kenapa plak la bdk ni.. ingatkan ngigau bgn tdo... rupa2nyer x sedap perut... x lama pas tu .... uwek...uwek... muntah....

x payah cite panjang2 la ye... layan gmbr je la....

tgk ler anak bujang aku sorang tu.. sibok nk drive jgk. time ni traffic jam... x tau sbb ape. tu yg blh bagi dia dok atas riba hb.

@ strawberry farm


cactus



yg hijau kat belakang tu 'salad'


@ ladang teh
adam dh penat... jom balikkkkkkkk.....



Friday, March 6, 2009

> cuti

memandangkan
esok cuti
sampai hari isnin (cuti maulidur rasul)
aku nk blk kg
dh lama gak x blk kg
dh nk dekat 1 bulan kot
so, pada sapa
yg xde kg
gunakanlah cuti ni
sebaik mungkin

Wednesday, March 4, 2009

> Rumi to Jawi Converter


السلام عليكم ورحمة الله هيوبركاته...
تڠه ملايري اينترنيت ساي ترجومڤا ويبسايت يڠ امت برڬونا اين. موڠكين كيت اد سستڠهڽ سوده ترلوڤا باڬايمانا اونتوق منوليس اتاو ممباچ توليسن جاوي. دڠن اداڽ ويبسايت اين سموڬ كيت داڤت بلاجر اتاو ممڤرباءيقي ڤنوليسن ماهوڤون ڤمباچان كيت.


macam mana? terkial2 x korang bc tulisan jawi ni..


Monday, March 2, 2009

> sri muda & jaya jusco bukit tinggi, klang

memandangkan adam dh ok we all pon gi la jejalan... hb yg ajak sbnrnyer... n cr barang sikit kata dia... ntah ape brg yg hb nk cr.. i follow....
ghupe2nye hb nk beli reket badminton (betul ke aku eja ni... hentam ajela janji paham...) ermm semenjak 2 menjak ni rajin bebeno hb main badminton... klu rajin aku n adam pon ikut skali... tp nk handle bdk kecik tu satu hal le plak...
ala main bknnyer selalu sgt pon. ade la seminggu sekali jer... tu pon beria nk beli reket yg mahal2... ish x paham aku org laki ni.... hb nk beli reket tu kt kedai area sri muda.. xtau le ape bestnyer kedai tu.. nk kata murah.. idok ler... sementara tungu org kedai tu pasangkn tali reket tu... (nk psg tali tu amik ms gak.. lebih kurang 1-2 jam... org kedai tu yg kata ...) we all pegi la jaya jusco bukit tinggi....

ni la ghupenye reket tu... ntah ape brandnyer... xpenah aku dgr... tp harga mahal gak... ke aku je yg x tau... hihi


cdgnye nk jln2 je... tp klu dh kt shopping complex tu.... tau2 aje la kn.... sempat le aku carikan t-shirt tuk adam... adam je dpt... aku?... xde ler.... lg pon mls nk mencari... hb nk cepat jer.... kang lama2 memilih... msm je muke hb aku tu... tp hb sempat gak rembat kasut sukan.. hb kata nk pakai ms main badminton.... ye la tu.....

baju sejuk tuk adam...


t-shirt tuk adam. beli tuk pegi kenduri kawen member


t-shirt tuk adam lg... beli sbb murah... RM 12.00 for 2 pcs


kasut sukan hb


adam sempat m'try' kasut abahnye...


***

> nebulizer

hr jmmt lepas aku tpaksa EL. ini kisahnye...

kol 4 pagi nafas adam mcm laju dan ade bunyi sikit... risau sgt.. kesian dia x dpt nk tdo... sekejap2 batuk.... kol 7 pagi aku cepat2 siap nk bwk adam g klinik... doctor bagi nebulizer tuk adam... ini 2nd time buat adam. b4 this adam penah kena skali ms last year... meraung la adam dibuatnye.. bkn sakit pon tp dia marah benda alah tu kt muka dia... smpai hbs gas tu dia nangis... kesian sgt aku tgk... x sampai hati rsnye... tp pembantu doktor tu ckp xpe kalau nangis... lg byk gas tu masuk... lps dh hbs suma tu pernafasan adam better dr sblm ni... aku amik EL tuk jg adam. hb masuk keja blk... kt rmh adam main cm biasa... bkn reti nk dok diam... aku larang dia buat dek je..... aku takot adam penat klu lasak2 sgt. nafas dia pon still laju... hb blk keje aku ajak pegi klinik lg skali sbbnyer aku tgk dada adam berombak.. tanda dia penat n nafas laju... kt klinik adam kena nebulizer lg sekali......
alhamdulillah skrg adam makin sihat.. semput @ lelah tu pon dh xde.. selsema pon dh xde gak tp batuk tu sekali sekala....

tgk ler adam ms bg nebulizer... aku terpaksa pegang tangan n kepala dia.. dia cube nk tepis mask tu..


***

Iklan LR