Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Sunday, July 22, 2012

> variasi of apam polkadot

salam.

sekarang ni memang tengah demam buat apam polkadot. pantang waktu free, mesti nak buat apam ni. sila jangan jemu ye, sbb tuan belog tak jemu-jemu lagi ni. hehe



















=)

Tuesday, July 17, 2012

> baju lama diberi nafas baru

salam.

baru-baru ni takde keje saya selongkar almari lama mak saya. banyak baju, tudung lama-lama mak saya masih simpan. selongkar punya selongkar terjumpa baju kurung yang satu ni. berkenan la pulak.

baju ni dah lama sangat. baju my sister yang sulung. baju zaman dia masih bujang. sekarang kakak saya tu dah berumur 40-an. umur baju ni rasanya mau dah berbelas tahun. tapi masih cantik dan elok. lagipun yang membuatkan saya nak ambil baju ni sebab coraknya. zaman sekarang kan memang tengah popular corak ni. rupanya corak polkadot ni dah ada zaman dulu-dulu. sekarang ni dia keluar balik.

tapi baju ni saya nak kena alter. bukan apa, saya tak suka lace tu, so nak kena buang dan nak tambah span kat bahu. yang lain ok.



































=)

Monday, July 16, 2012

> homemade sarung bantal

salam.

dah mula menjahit pulak. hehe. ala, jahit sarung bantal je pun. buat yang sehabis simple. takde ropol-ropol pun. kain pun beli yang murah-murah saja.




















=)

Saturday, July 14, 2012

> apam polkadot

salam.

buat petang semalam. cubaan kali kedua akhirnya menjadi. seronok tak terkata. hehe.. masa tengah buat ni ramai yang menolong termasuklah adam dan alif. masa 1st batch kuih ni nak keluar dari pengukus, semua pakat teruja nak tengok hasilnya. bila tengok kuih ni jadi, semua menjerit keseronokkan. haha.



















saya copy paste lagi resepi apam polkadot ni. selamat mencuba. saya pun tengah berkira-kira nak repeat buat apam ni lagi.


bahan-bahan

  • 3 biji telur Gred A (dari peti sejuk)
  • 2 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 3/4 cawan susu segar
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 3 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • filling secukupnya (saya pakai jem strawberi aja ;D)
  • pewarna
  • 50-80 papercups medium
  • acuan kuih lompang

cara-cara
  1. masukkan telur, gula, ovalette dan esen vanila ke dalam mangkuk mixer. Pukul sehingga kembang dengan kelajuan maksima
  2. kemudian masukkan susu segar, baking powder dan tepung gandum. Pukul lagi dengan kelajuan maksima.
  3. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
  4. masukkan setiap adunan tadi ke dalam piping bag
  5. sediakan papercup yang telah dimasukkan ke dalam acuan lompang (supaya apam tak melepek nanti)
  6. picitkan adunan ke dalam papercup (setengah ja)
  7. letakkan filling di tengah2 (buh jem dalam plastik yg ditebuk, senang sikit ;D)
  8. picit lagi adunan yang berbeza warna sehingga 3/4 papercup
  9. kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan
  10. lastly, kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan selama 15 minit

Friday, July 13, 2012

> sambutan hari bapa

salam.
cerita tertangguh lagi. hehe.

tahun ni hari bapa jatuh pada 17 jun 2012. that date dah wish kat hubby 'selamat hari bapa' via facebook. jadilakan. nak wish face to face orangnya jauh nun di german.
















kat tadika adam pun ada jugak buat sambutan hari bapa ni. sambutan kecil-kecilan, ada makan-makan, pertandingan mewarna, ucapan-ucapan dan penyampaian hadiah. adam pun turut serta mewarna. tapi tak layak untuk memenangi sebarang hadiah. syarat utama untuk memenangi hadiah, peserta mesti terdiri dari anak dan ayah dan mesti mewarna bersama. kalau ayahnya tak hadir lukisan tersebut tak dikira. sekadar suka-suka sahaja. kesian adam. macam mana la, abah nak join sekali. tapi ramai jugak yang ayahnya tak dapat hadir. mungkin masing-masing punya hal tersendiri.


pen ni adam nak kasi kat abah.

kawan-kawan adam

mari mewarna. siap meniarap lagi. kawan yang lain semua duduk elok jer.
warna cantik-cantik ye.
walau tak dapat hadiah, dapat bergambar pun jadila. hehe

Thursday, July 12, 2012

> my ex-classmate wedding


salam.
maaf, sekarang ni banyak cerita lama yang di postkan.






































kawan saya ni namanya wati. kawan masa sekolah menengah. kami satu kelas masa form 4 dan form 5. dalam kelas dia duduk belakang saya. wati ni best student SPM sekolah kami tau.

30 june lepas wati selamat mendirikan rumahtangga dengan pilihan hatinya. tahniah wati dan pasangan. semoga kekal ke hujung nyawa.

selamat pengantin baru wati!



sebahagian my exclassmates time sek men dulu.


kebetulan masa majlis tu terjumpa dengan kawan-kawan kelas yg lain. walaupun tak semua yang dapat hadir, tapi tetap meriah dengan gelak tawa dorang. menyembang macam zaman sekolah dulu-dulu. kecoh betul!.

Wednesday, July 11, 2012

> polkadot

macam-macam barang polkadot sekarang ni ada kan. dari kain pasang, baju, tudung, sehingga apam pun ada polkadot. hehe...

baru-baru ada try buat apam polkadots. tapi nak cerita malu sebenarnya. first time buat. memang teringin sangat nak buat sebab kuih ni kan cantik, colourful. cari resepi kat internet je. kuih ni kan glemer memang berlambak resepi yang keluar. resepi pun mudah, ikut sukatan cawan. bahan-bahan pun senang nak cari.

so, dah ready semua bahan-bahan saya pun start le buat ikut step-step yang diarahkan. masa men'decor' lagi excited. dah siap decor, kena kukus dalam 5-10 minit. dah cukup masa, bukak la pengukus tu. rasa excited tadi bertukar menjadi frust. hehe. apam tak naik. mungkin salah saya masa bancuh adunan tu. sebab saya terlupa masukkan gula masa  first step tu. gula saya masukkan last sekali. tu adunan saya tak kembang. tapi mak saya setelkan masalah tersebut. adunan yang tak naik tu mak saya tambahkan dengan soda. alhamdulillah naik dengan jayanya, tapi kuih tu rasa pahit sikit disebabkan soda . hahaha...

nak try buat apam polkadot? meh cuba resepi kat bawah ni. tapi makesure baca dengan betul cara-cara nak buat tu ye, jangan salah step. hehehe.




















bahan-bahan
  • 3 biji telur Gred A (dari peti sejuk)
  • 2 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 3/4 cawan susu segar
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 3 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • filling secukupnya (saya pakai jem strawberi aja ;D)
  • pewarna
  • 50-80 papercups medium
  • acuan kuih lompang

cara-cara
  1. masukkan telur, gula, ovalette dan esen vanila ke dalam mangkuk mixer. Pukul sehingga kembang dengan kelajuan maksima
  2. kemudian masukkan susu segar, baking powder dan tepung gandum. Pukul lagi dengan kelajuan maksima.
  3. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
  4. masukkan setiap adunan tadi ke dalam piping bag
  5. sediakan papercup yang telah dimasukkan ke dalam acuan lompang (supaya apam tak melepek nanti)
  6. picitkan adunan ke dalam papercup (setengah ja)
  7. letakkan filling di tengah2 (buh jem dalam plastik yg ditebuk, senang sikit ;D)
  8. picit lagi adunan yang berbeza warna sehingga 3/4 papercup
  9. kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan
  10. lastly, kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan selama 15 minit 

Tuesday, July 10, 2012

> sukan tahunan

salam.

sukan tahunan tadika kemas adam ni berlangsung 24 mei yang lalu. dah lama sangat dah, tapi nak jugak masuk kan dalam blog ni. kenangan untuk adam bila dia besar nanti. setiap murid masuk 1 acara. adam masuk acara bawa bola pingpong dalam sudu. dapat juara lagi.


sedia, 1, 2, 3, go...
tunggu giliran nak ambil hadiah. alif sibuk nak duduk dekat abang dia. :)
penyampaian hadiah
yeay! dapat hadiah. muka orang penat
hadiah sumbangan kemas. hehe..




** kualiti gambar kurang memuaskan. guna kamera telefon saja. harap maklum


Monday, July 9, 2012

> 3 weeks to go

salam.

since april hubby berada di german. insyaallah end of this month balik ke malaysia. tak sabar nak tunggu kepulangannya. rindu sangat-sangat kat dia.

alhamdulillah, hubby dapat jugak rezeki merasa ke negara orang. dulu masa company lama hubby dapat travel ke korea. best kan.. saya ni, jangan kata negara orang, negara sendiri pun belum habis pusing lagi. hehe.. belum tiba rezeki saya kot. :)

di german hubby menetap di bandar wolfsburg. tak pasti bandar ni bandar kecil mahupun besar.


















dengar hubby cerita tentang training dia di german ni rasa jeles pun ada. masa mula-mula hubby sampai ke german, suhu sejuk sangat. pernah satu hari tu salji turun, tapi tak lama. dalam satu hari je kot. orang german pun pelik jugak sajli turun sebab musim snow dh lama berlalu mungkin sebab terlalu sejuk kot. sekarang tengah musim panas. tapi hubby cakap tak ler sepanas macam malaysia. eh, musim panas ke musim bunga ek? sebabnya bunga pun dah dah start keluar.





















tapi bab makan susah sikit kat sana. ye la kita ni kan tekak org melayu, nak tak nak satu hari mesti nak cari nasi. kesian hubby hari-hari makan kebab. nasib baik ada kedai turki jual kebab halal. kalau tak mau balik malaysia nnt hubby jadi kurus. hehe.

saya dalam mood counting day.. :)























p/s: semua gambar diambil dari FB hubby.

Saturday, July 7, 2012

> puding karamel

salam.

petang tadi tersangat la rajin nak mencuba membuat puding karamel. resepi dah lama google. dok simpan berkurun dalam telefon. petang tadi saje nak mencuba. kebetulan semua bahan ada kat dapur. yang seronoknya menjadi la pulak walaupun cubaan pertama. time puasa nanti boleh buat lagi sebab my hubby suka kuih ni. :)




bahan-bahan
4 biji telur, 1 tin susu cair, 3 sudu besar gula, 1 sudu esen vanilla,

cara-cara
cairkan 2 sudu gula atau lebih (sukatan lain dari yg atas tu) di dalam loyang, blend bahan-bahan yg lain. panaskan pengukus. tapis dan masukkan bahan-bahan yg telah di blend ke dalam loyang. kukus selama 20 minit.

> tangguh & tunda

hai, salam.

memang hajat di hati nak sgt tulis entri. banyak kisah nak di 'entri' kan. tapi bila mula start buat mukadimah, si alif dtg kacau, kejap lagi adam pulak mintak dibuat susu, sat-sat lagi alif pulak mengantuk nak tido. lepas-lepas tu pulak idea dah tak datang. ayat jadi tunggang langgang. last-last aku delete... cam no?

postponed lagi la... hehehe

Iklan LR