Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Sunday, September 30, 2012

> sukan tahun 2012 sek. keb. pekan jaya

salam.

layan gambar dulu ye.



pagi tadi berlansungnya sukan tahunan bagi tahun 2012 sekolah adam di pekan, pahang ni. walaupun adam setakat masuk acara perbarisan, kami tetap datang untuk memeriahkan majlis. lagipun adam dah banyak kali miss acara sekolah kat pahang ni contoh majlis jamuan raya, majlis harijadi, lawatan murid prasekolah ke zoo kemamam minggu depan pun adam tak dapat join jgk. maklumla, sekejap sekolah kat pahang, sekejap sekolah kat perak. 

rumah sukan adam rumah merah atau syahbandar. jumaat lepas dah diadakan acara untuk prasekolah. adam tak mendapat sebarang hadiah. hehe.. balik rumah dia tanya saya. kenapa adam lari tak laju? kenapa adam tak menang? terpaksalah saya menjawab soalan yang diberikan dengan berhemah. takut dia tak boleh terima kekalahan pulak. tadi ada sembang-sembang dengan cikgu adam. ada kawan-kawan adam yang tak boleh terima kekalahan. tak dapat hadiah, dorang menangis. jenuh cikgu nak pujuk. macam-macam ragam budak-budak nak membesar kan.

takpe, next year adam cuba lagi ye.. jangan putus semangat tau.






Friday, September 14, 2012

> kek karamel pelangi

salam.

sekarang ni musin rajin saya. rajin pun ada musim jugak tau. hehe. baru jer cuba buat kek lagi petang tadi. dan hasilnya amatlah memberansangkan. first time buat terus jadi, bangga tak terkata. haha.. mari saya kongsi resepi yang saya cuba. resepi ni saya ambil dari myresepi dan blog. then, saya mix and matchkan. semua guna sukatan cawan. terima kasih pada empunya resepi.



















BAHAN – BAHAN

BAHAN A (Gula Hangus)
  • 2 sudu besar gula

CARA-CARA:
  1. Tabur gula ke dalam loyang dan masak atas api yg kecil hingga gula bertukar perang (ketepikan)

BAHAN B ( Puding Karamel)
  • 1/2 tin susu cair,
  • 1/2 cawan gula 
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 3 biji kuning telur
CARA - CARA:
  1. kacau semua bahan sampai sebati
  2. Tapis dan tuang adunan ke dalam loyang BAHAN A ( Gula Hangus )

BAHAN C ( KEK )
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 3 biji kuning telur
  • 1 cawan air
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1/2 cawan minyak masak

CARA - CARA:
  1. Pukul kuning telur bersama gula hingga nampak berkrim.
  2. Masukkan air dan minyak, pukul lagi hingga sebati
  3. Masukkan tepung dan baking powder sedikit demi sedikit dan kacau adunan hingga sebati.

BAHAN D (Meringue)
  • 6 biji putih telur
  • 1/2 cawan gula
  • 1 sudu teh cream of tartar

CARA - CARA:
  1. Satukan semua bahan, pukul hingga betul2 kembang (bila terbalikkan mangkuk adunan tak tumpah).




CARA-CARA
  1. Satukan BAHAN C ke dalam BAHAN D. kacau biar sebati. kacau hanya guna senduk. jangan guna mixer
  2. Bahagikan adunan ke beberapa bahagian dan warnakan mengikut warna kegemaran masing2.
  3. Sendukkan ke dalam loyang yang berisi karamel.Marblekan warna berselang seli hingga adunan habis.
  4. Bakar secara double boil (Letak air panas ke dalam loyang) pastu letakkan loyang kek ke dalam bekas air panas tu.
  5. bakar selama 1 jam, suhu 150 darjah celcius (api bawah sahaja) .
  6. Bila masak, biarkan kek di dalam oven dengan membuka sedikit pintu oven. Kek akan lekang dari loyang.
  7. Terbalikkan kek, biarkan sejuk.Dan simpan dalam peti sejuk

 

Wednesday, September 12, 2012

> kek coklat kukus lagi

salam.

malam tadi nak dekat pukul 12 malam siapkan satu biji kek coklat. request dari adik untuk dia bawa ke jamuan raya sekolah dia. kali ni cuba resepi lain dari yang semalam. tapi resepi lebih kurang sama aje. macam biasa resepi search dari internet.


















 

Bahan-bahan

  • 2 cawan gula castor
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan sebuk koko
  • 1 cawan minyak masak/ minyak jagung
  • 1 cawan susu cair
  • 3 biji telur gred B
  • 2 sudu teh soda bikabonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 cawan air panas

Cara-cara

  1. panaskan pengukus
  2. campur semua bahan kecuali air panas, putar dengan mixer hingga sebati
  3. bila dah sebati masukkan air panas. dan putar lagi
  4. bila bahan di putar sebati masuk dalam acuan yang digris dgn minyak dan bolehla di kukus kira-kira 45 - 60 minit
  5. jgn putar lama2 sangat dan laju dgn mixer tu asalkan dah sebati kira ok la

Monday, September 10, 2012

> kek coklat kukus

salam.

Selamat Hari Lahir Muhammad Adam Faris bin Firdaus yang ke 5. semoga berjaya di dunia dan akhirat. mama sayang abang!



sempena birthday adam hari ni, saya buatkan kek hasil tangan sendiri. resepi google dari internet. terima kasih pada empunya resepi.

KEK COKLAT KUKUS





Bahan A:-
  • 1 cawab susu cair atau fresh milk
  • 1 cawan air
  • 1 cawan mentega cair
  • 2 cawan gula perang
Bahan B:-
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan C (dikacau rata):-
  • 1 biji telor
  • 1 sudu teh esen vanila
Bahan Krim Coklat (Ganache):-
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 sudu makan serbuk koko
  • 2 sudu makan mentega
Cara Membuat Kek:-
  1. Panaskan kukusan.
  2. Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya sama rata dan sebati.
  3. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan perlahan-lahan. Kacau rata.
  4. Bahan C dipukul sikit dengan garfu dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. Kacau lagi supaya adunan tidak bergentel.
  5. Lapik loyang dengan kertas baking dan tuangkan adunan.
  6. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana kecil (untuk mengelakkan kek pecah di permukaan)
  7. Hiaskan dengan krim coklat dan taburan chocolate rice.
Cara Membuat Krim Coklat:-
  1. Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko ke dalam bekas tahan panas. Kacau rata.
  2. Panaskan dengan api sederhana. Kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
  4. Tutup api dan kacau lagi hingga sebati.
  5. Tunggu hingga sejuk sedikit dan tuangkan di atas kek.

> cornflakes madu

salam.i ni.

syawal dah nak habis, saya baru terhegeh-hegeh nak buat kuih raya. kuih raya paling senang pulak tu. sebenarnya buat untuk sambut birthday adam hari ni. Adam dah genap 5 tahun tau hari ni.

resepi cornflakes madu ni dapat dari kawan GMI saya. masa saya belajar kat GMI dulu, kawan saya ni ada bawa untuk bagi kami rasa. sedap. dari situ saya mintak resepi. setiap kali raya, resepi cornflakes madu dia ni la kami adik-beradik buat untuk dijamu pada tetamu di kg saya di trolak, perak. tiap-tiap tahun okay. thank you As sabrina. moga Allah beri ganjaran di atas ilmu yg kamu berikan ini.



















resepi cornflakes madu

bahan-bahan
- 1 cawan gula
- 1 buku butter
- 6 sudu madu
- 1 kotak cornflakes

cara-cara
1. cairkan gula di dalam periuk
2. masukkan butter, kacau sehingga cair
3. masukkan madu dan cornflakes. kacau biarsemua sebati.
4. tutup api, angkat dan masukkan ke dalam kertas kuih seperti diatas.



Iklan LR