Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Wednesday, June 24, 2009

> kecik / ringan

Umur adam dah 1 tahun 9 bulan
bulan 9 ni genap 2 tahun
Tapi saiz badan adam mcm umur 1 tahun jer
Berat pon sekarang baru 10 kg
Ramai org ckp adam ni kecik
Tp kalau dari segi percakapan / perbuatan
Mcm dh besar anak aku ni
Hihi..
Cuma fizikal tu je..

Mmg adam ni tak bape kuat makan
Kadang2 jer nafsu makan dia menjadi
Tapi selalunya sikit je la yg dia telan

Hisap susu kira ok la
Tak bape kuat nyusu jugak sebenarnya
Sehari dalam 4 ~ 5 kali jer
Kalau minum pon mesti tak habis
Mesti ade tinggal saki baki

adam minum susu anmum
Start dari umur dia 6 bulan
Tak pernah tukar susu lain
So far susu anmum ni ok
Takde masalah penghadaman

Semalam aku beli susu pediasure pulak
Aku nak try kasi kat dia
Sebabnye susu pediasure ni sesuai untuk budak yg tak bape nak makan
Cuba je la kan
Mana tau berat adam naik pas minum susu ni



Susu ni mahal jugak
Satu tin RM 57.99
Doctor pon suggest susu ni kalau budak2 yg kurang berat badan
Sehari aku cdg bagi 1 ~ 2 kali jer

Tp susu anmum still lagi minum
Kirenye susu pediasure ni pengganti makanan yg dia tak ambik tu la
Aku beli perasa vanilla
Semalam dah cuba bagi susu pediasure ni kat dia
Dia boleh terima

Sebenarnye susu yang paling bagus susu ibu..
adam sempat minum sampai umur dia 2 bulan jer
Ms hbs pantang start keje balik adam tinggal dengan mak aku kat kg selama sebulan
Tu yg stop breastfeed tu..
Kesian adam

Sape2 yang ade pengetahuan tentang susu pediasure ni
share la ngan aku
Tak pon ape2 suggestion utk tingkatkan berat badan
atau menambah selera makan dia...
Ekceli… tiap2 hari aku kasi adam vitamin...
Tapi mcm tak bape jln la..

YANG BAIK JADIKAN TELADAN
YANG BURUK JADIKAN SEMPADAN

7 comments:

KV said...

dina pun 1 thn 9 bln gak. Hehe.
Walopun dia nampak montel tp berat nya 9kg sajouk.

ninie said...

mak sedara ada bg anak dia minum susu pediasure nih, mmg tengok badan anaknya tu montel and rasa geram tgk pipinya tu tembam....dulu tak bape nak montel sangat lah.. cubalah mana tau Adam akan montel pas minum susu ni..

Mr PenyuBiru said...

dulu aku pernah bagi kat anak aku susu tu (baca pediasure,bukan susu cap gantung yer)

lama jugak la anak aku layan susu tu, tapi cam takde pe pe efek pun.duk camtu gak. aku ingat,lain bayi lain caranya kut. tapi tak salah mencuba.

:: HUSNA :: said...

> KV <
same la plak ye..
blh geng ngan adam la ni

> ninie <
insyaallah.. hopefully berkesan

> penyu <
tu la..
aku pon dh tau nk buat ape..
just try 1 tin ni dulu..
kalauxde fek gak..
konpom mmg genetik dia kecik...
dlm family aku xde le yg gemok2 pon

Dimple said...

dulu akid aku kasik pediasure jgk sebelum enfagrow skrg nih.. tapi akid tak suke.. sebab susu dia sangat manis.. aku pun tak suke jgk.. hehe..

ini budak pun baru 11kg.. breastfeed sampai 5 bulan je.. pastu aku kasik snow.. dah umur setahun dia boring.. aku tukar anmum.. berak dia keras pulak.. try progress gold.. akid tak suke pulak.. try pediasure.. pun tak suke jgk.. last2 enfagrow.. dah suke tu sumpah aku takmo tukar2 lg.. bukan senang nak tukar susu anak.. mak bleh nangis eh.. eh pjg sgt lah..bye2..hehe

:: HUSNA :: said...

> dimple <
adam pon byk kali jgk tkr susu.. mula2 s26 pastu pogress - snow - last2 anmum... anmum adam mnum ok.. aku pon xde niat nk tkr2 susu dh.. cuma nak bg pediasure ni utk sampingan..1 kali 1 hari..

nnt 2nd baby ko kasi lama2 sikit breastfeed.. at least 2 thn...
susu ibu byk khasiat..
kdg2 aku rs nyesal tak kasi breastfeed lame2 kt adam... kesian dia... padehal susu byk jer...

Anonymous said...

salam husna,

anak u msih minum susu pediasure complete ke?nk beli yg murah tp tin (calar & kemik)1.8kg rm75 je u email kat zieza77@gmail.com exp date 2011.

Iklan LR