Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Monday, March 18, 2013

> tujuh, nasi daging dan air asam

salam.

DSC011011

alhamdulillah hari ni genap 7 tahun usia perkahwinan aku dan hubby. happy anniversary encik hubby. tapi bukan dia baca pun blog aku ni. hehe. walaupun dah 7 tahun tapi masih lagi perlu belajar tentang ilmu rumahtangga ni.  bak kata pepatah,semakin banyak kita belajar, semakin banyak yang kita tak tahu kan. semoga kami tetap bersama susah dan senang hingga hujung nyawa.

semalam ada masak nasi daging. tapi selalunya weekend-weekend aku jarang masak. kasi cuti la kan untuk suri rumah macam aku ni. hari-hari biasa kan dah selalu masak. tapi semalam tu kena masak jugak sebab hubby kena pergi kerja. tak dapat nak ajak makan kat luar. so, aku decide masak nasi daging je.

step yang nak kena ikut agak senang. tapi dok senang-senang tu pun aku termiss jugak nak bubuh sos tomato. entah apa la yang aku angankan. patut la tengok macam tak merah je nasi daging aku ni. rupa-rupanya tak bubuh sos tomato. nasib baik perasan sebelum sempat nasi ni masak.

alhamdulillah bila dah masak tu sedap jugak rasanya cuma terkurang garam sikit tapi bila makan dengan air asam memamg kena sangat lah.

Resepi Nasi daging

Bahan-bahan

  • 2 cawan beras
  • Daging secukupnya
  • 1 ½ cawan air rebusan daging 
  • 1 bungkus sup bunjut
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3-4 biji cengkih
  • 2-3 biji buah pelaga
  • ½ biji bawang besar - hiris
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 1 inci halia - hiris
  • 1 sudu besar rempah kurma - bancuh dgn sedikit air
  • 3 sudu besar sos tomato
  • ½ cawan susu cair
  • 2 sudu besar mentega
  • Garam secukup rasa
  • 2 helai daun pandan

Cara-cara

  1. Rebus daging bersama rempah sup bunjut dan sedikit garam sehingga daging empuk. Simpan air rebusan daging.
  2. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga dengan menggunakkan mentega hingga naik bau.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia, dan tumis hingga layu.
  4. Masukkan rempah kurma yg telah dijadikan pes. Tumis lagi hingga naik bau.
  5. Basuh beras dan toskan.
  6. Masukkan 1 ½ cawan air rebusan daging, ½ cawan susu cair dan sos tomato ke dalam periuk nasi yang berisi beras.
  7. Masukkan pula bahan tumisan, garam & kacau rata.
  8. Kemudian masukkan daging secukupnya dan daun pandan.
  9. Masak nasi seperti biasa.

No comments:

Iklan LR