Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Wednesday, March 20, 2013

> ayam halia

salam.

hari isnin yang lepas dapat berita gembira dari kuala lipis. my biras and abg ipar baru dapat new born baby. baby girl pulak tu. cucu perempuan ke dua dalam family hubby. sebelum ni banyak keluar boy aje. tahniah both of you.

puding diraja pekan pahang tu aku dah ubah namanya kepada puding buah-buahan. kalau ada gajus, pisang lemah manis dan jala emas baru boleh panggil puding diraja. harap maklum.

okaylah, kita tinggal cerita pasal puding tu. baik cerita pasal ayam masak halia ni. makan dengan nasi panas-panas memang menyelerakan. sambil makan 2-3 kali adam puji sedap. alahai si anak, pandai betul ambil hati mama ye. kembang dibuatnya. ni rasa macam nak masak 24 jam kerjanya. hehe. seronok bila tengok anak-anak dan suami suka makan apa yang kita masak. walaupun menu tu simple je pun.

ape kena la kan tuan rumah asyik cite pasal makan. hari-hari post pasal makanan. hehe. tu je cite yang ada. cite lain takde buat masa sekarang. anak-anak sihat, hubby sihat, aku pun sihat, alhamdulillah semua sihat.

DSC011461

Resepi ayam halia

Bahan-bahan

  • ayam - potong kecil
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 3 biji bawang merah - hiris
  • 2 inci halia - hiris jejari
  • 2-3 sudu besar sos tiram
  • sedikit air
  • cili padi - ketuk - jika ingin pedas -
  • secubit serbuk blackpepper
  • garam dan sedikit gula
Cara-cara
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
  2. Masukkan ayam, sos tiram, garam, gula, serbuk blackpepper dan sedikit air.
  3. Tutup kuali supaya ayam masak rata. Sesekali balik2kan hingga ayam masak dan kuah agak kering. Siap!

No comments:

Iklan LR