Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Thursday, April 15, 2010

> mari belajar bahasa German

BASIC German
 
Guten Tag = Good Day
Guten Morgen = Good Morning
Danke = Thank You
Nein = No
Ja = Yes
Frauen / Damen = Females
Herren = Males
Eingang = Entrance
Ausgang = Exit
Einbahnstrasse = One Way Street
Haltestelle = Train Stop / Bus Stop



eh! aku pulak yang beria belajar bahasa German. siapa yang nak ke sana sebenarnya. hehe…


masa aku belajar kat GMI (German-Malaysian Institute) aku ade ambil kelas bahasa German ni. tapi separuh jalan sahaja. pas tu dah tak attend kelas. sebab kelas bahasa German ni optional. tak nak ambil pun tak jadi masalah. tak ganggu result pointer.


masa mula-mula belajar sebut bahasa German, tergelak-gelak kitaorang. terbelit-belit lidah jugak dibuatnya. susah pun ye jugak. macam english siap ade grammer semua tu. jenuh nak menghafal.



tapi bila ingatkan balik, rugi rasanya tak belajar bahasa German tu betul-betul. ye la, kalau kat luar nak amik course tu mahal kan. ini dah bagi free pun tak gunakan peluang tu sebaik mungkin. fikir nak senang je. hehehe…


alahai… ruginye…

3 comments:

shafiq said...

dulu mase sekolah menengah belajar jugak bahasa jerman.. zum geburtstag viel gluck.. tu je kot yang ingat..haha..

:: HUSNA :: said...

shafiq: ape maksudnya tu... almaklumla saye tak habis belajar bahasa german ni.. =)

siti jaharah ariffin said...

rasenya maksud die happy birthday to u kan?

Iklan LR