Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Tuesday, January 26, 2010

> main cikgu2

Adam belom sekolah lagi…
Tp dia cakap rumah pengasuh tu sekolah dia… hehe

Ini mama ajar adam sikit2 dirumah
Pembelajaran secara tidak langsung sambil main2…



Number


Kalau in malay memang pas… satu sampai sepuluh…
Tp kalau in English… Hancur…
Macam ni dia kira…
One, two, three, four, six, seven, ten…
Ade ape2 yang missing?... Hahaha…
Dh bape kali ajar… Mesti tertinggal jugak five, eight, nine……


Alphabet

A B C, adam tak bape reti lagi…
Ikut suka dia jer nak sebut… Tunggang terbalik…


Alif Ba Ta

Yang ni pon same… Yang depan 3 huruf pertama tu berjaya…
Huruf panggil gemar disebut ‘jim’


Color

adam tak tau nak membezakan warna…
kalau tny dia apa warna tu?
Dia main sebut ikut suka hati jer…
Kuning la, putih la, orange la…
Tp merah dan hijau dia kenal sbb tgk kt traffic light


Bentuk

baru2 ni, aku ajar dia square, circle, triangle…
aduhhh… payah nye dia nak ingat…
dia nak sebut pon tergeliat lidah… hehe…

walaupon banyak lagi yg adam tak tau...
tapi ini sudah cukup buat aku bangga dengan dia…

No comments:

Iklan LR