Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Tuesday, February 23, 2010

> saving

Korang ade buat simpanan? Bape tiap2 bulan korang saving?
RM 100? RM 300? RM 500?
Boleh displinkan diri tak supaya tiap2 bulan tak miss saving…
Payah jugak kan…
Kadang2 bulan ni simpan, bulan depan tak, bulan lagi satu pon tak…

Kalau korang nak saving cara paling berkesan korang apply ASB Loan.
Semua bank ade ASB loan ni rasanya…
Ikut suka korang la nak buat loan bape byk…
Minimum RM 10,000 maximum 200,000
Minimum 5 tahun, maximum 25 tahun…
Tapi loan yg korang buat ni tak boleh dapat sekarang…
Tunggu habis byr baru boleh dapat…
tapi dividen dari ASB boleh keluarkan…

Kat bawah ni jadual ansuran bulanan mengikut tempoh pelaburan dari Maybank.. Lain bank lain amout dia… ikut interest bank tersebut kenakan…



Contoh aku kasi ye:

Korang amik loan RM 50,000 utk 25 tahun…
Tiap2 bulan bayar kat bank RM 263 selama 25 tahun…
Dalam buku ASB, RM 50,000 tu tak nmpk… di hidden kan..
Tapi dividen kira based on 50,000 tu…
Tahun lepas dividen ASB 7.3% rasanya…
So, 7.3% dari RM 50,000 = RM 3,650
Yang RM 3,650 ni korang boleh keluarkan
Boleh jugak digunakan utk byr ansuran loan ASB tu…
Kalau every month bayar RM 263, setahun korang bayar RM 3,156…
Dividen dapat RM 3,650
Korang untung kat situ dlm RM 494

Tapi lagi untung kalau saving ASB sendiri…
Tak payah buat loan2 ni…

4 comments:

Dimple said...

napa susah sgt nak saving ek. berhantu betul lah duit ni. hehe. simpan simpan korek. simpan simpan korek. ^_^

~UNai~ said...

'tak payah buat loan2 nie'?? loh,ingat tadi nak promote asbloan..

:: HUSNA :: said...

dimple: bile kehendak lebih banyak dari keperluan... duit sekelip mata boleh habis...

:: HUSNA :: said...

unai: buat asb loan jalan terakhir kalau kita susah sgt nak menyimpan...

Iklan LR