Baru-baru ni ada cuba resepi kek pisang. Cubaan pertama. Tergerak hati nak cuba buat sebab terbaca di majalah 'keluarga' edisi November 2012. Kebetulan ada pisang masak pemberian mentua semasa kami balik ke kampung.
Tapi, ye la kan cubaan pertama mesti ada sikit-sikit yang tak kena. Macam kek pisang yang saya buat ni. Kek tak berapa nak naik. Tapi Alhamdulillah, masih boleh makan. Tak pasti mana silapnya. Pada firasat saya mungkin disebabkan sukatan untuk soda bikarbonat tak mencukupi. Ataupun adunan telur dan gula tak betul-betul kembang.
Takpelah, boleh cuba lain kali.
Resepi kek pisang
Bahan-bahan:
- 2 cawan gula halus
- 5 biji telur
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan minyak masak
- 1 cawan pisang - dilecek
- 1/2 camca teh soda bikarbonat
- Sedikit perisa pisang
Cara-cara:
- Pukul gula dan telur sehingga kembang
- Masukkankan pisang, tepung gandum, minyak masak dan soda bikarbonat. Gaul rata.
- Bakar adunan sehingga masak.
No comments:
Post a Comment