Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Monday, January 3, 2011

> update buku ASB

rasanya hari ni dah boleh update buku ASB. meh ramai-ramai gi beratur kat pejabat pos.

alhamdulillah, dapat le sikit bonus ASB daripada takde langsung kan.

8 comments:

Kancilbiru said...

owh yeah...dah update....hehehe

mamasue said...

a'ah...semlm dah boleh update dah buku ASB ni...mamasue tak de lg account,bila lah nk pi bukak account nih...semoga murah rezeki slalu ye =)

en_me said...

mak kaya.. ehehe

:: HUSNA :: said...

kancilbiru: =)

mamasue: bukak cpt2 kak. nxt year blh merasa dividen dia

en-me: tak le sampai kaya. boleh la dr takde kan. alhamdulillah

Fadzli Ikhwan Mohammed said...

jangan lupa bayar zakat ye....jangan dilupa pulak ibadah yang khusus tu...renung2kan dan selamat beramal...hehe

:: HUSNA :: said...

ikhwan: dpt pun sikit je. kena byr zakat jgk ke. tp mmg tiap2 bulan aku potong gaji byr zakat

Fadzli Ikhwan Mohammed said...

Zakat Simpanan ada beberapa kaedah untuk mengiranya cuma dipendekkan cerita sekiranya melebihi dari NISAB semasa (RM9000) dan ianya patuh syariah maka wang tersebut mestilah dizakatkan...kes ASB, fatwa kebangsaan membenarkan kita menggunakan keseluruhan dari sumber simpanan kita tadi so keseluruhan dari wang kita itu boleh dikira untuk dizakatkan TETAPI fatwa negeri ada yang tidak membenarkan dan ada yang membenarkan,follow by negeri..jika berlaku begitu maka perlu ditolak dari keuntungan yang lahir darinya dan zakat hanya dibolehkan untuk dikira dari sumber pokoknya sahaja....WA

Fadzli Ikhwan Mohammed said...

FIRMAN ALLAH SWT: "wahai orang-orang yang beriman ! Belanjakanlah (zakat) sebahagian daripada hasil usaha kamu yang baik-baik dan sebahagian daripada apa yang kami keluarkan dari bumi untuk kamu" Al-Baqarah ayat 267

Iklan LR