Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.Friday, January 7, 2011

> Tanda-tanda Bersalin

waktu sekarang kena sentiasa alert tentang tanda-tanda bersalin. walaupun ini bukan kali pengalaman pertama, tapi rasa keliru dan risau tu tetap ada. masa adam, tanda-tanda nak bersalin sebab air ketuban pecah. kali ni tak tau macam mana pulak.

 

jom kita baca sikit info pasal tanda-tanda bersalin.

 

sumber: http://portal.alamhamil.com/index.php?option=com_content&view=article&catid=39%3Asemasa-kelahiran&id=161%3Atanda-tanda-bersalin&Itemid=61

 

Tanda-tanda hendak bersalin

Kontraksi Rahim

Kontraksi adalah tanda awal dan isyarat yang paling penting yang menunjukkan anda sudah sampai masa untuk bersalin. sekiranya kontraksi sudah ada, cuba perhatikan masa, tempoh dan berapa minit jarak diantaranya. Kontraksi yang sebenar berlaku secara teratur dan pada jarak yang konsisten. sekiranya ia berlaku setiap 5 min secara teratur dan semakin kerap, pergilah berjumpa dengan doktor untuk mendapat kepastian.

Kontraksi biasa atau Braxton Hicks contraction agak berbeza, ia kurang menyakitkan dan tidak teratur dan akan hilang dengan sendirinya tidak lama kemudiannya.

Sakit Belakang

Sakit belakang sering menjadi masalah utama wanita hamil, tetapi ia juga mungkin satu tanda kelahiran. Sakit ini akan semakin kerap dan kuat dan rasa lebih teruk pada bahagian bawah belakang.

Pecah ketuban

Dalam cerita drama atau filem,wanita selalunya sedar yang mereka bakal melahirkan apabila ketuban mereka pecah. Tapi ia bukan realiti sebenar.

Kebanyakkan wanita langsung tidak mengalami pecah ketuban sehinggalah disaat-saat akhir proses bersalin. Yang kerapnya, doktor yang akan memecahkan ketuban anda untuk mempercepatkan proses bersalin.

Pecah ketuban berlaku pada segelintir wanita hamil sahaja dan sekiranya anda mengesyaki yang ketuban sudah pecah, jumpalah dengan doktor dengan segera.

Bloody Show

Disaat awal anda bakal melahirkan, selalunya terdapat lendir pekat bercampur darah keluar dari faraj. Ini adalah pluk mukus yang menghadang sebarang kemasukkan asing kedalam cerviks. Ia juga menghalang sebarang kuman dari merebak kepada bayi. sekarang pluk ini sudah tiada dan bayi sudah boleh bergerak kebawah dengan perlahan-lahan.

Serviks terbuka

Sebaik sahaja kontraksi berlaku, pangkal rahim anda akan menjadi lebih lembut dan lebih nipis. Walaubagaimanapun, cuma doktor sahaja yang boleh mengetahui perubahan ini semsa pemeriksaan faraj.

4 comments:

lydzar said...

masa-masa ni lah, terasa sgt debarannya nk bersalin tu kan..tertunggu2, neves, excited semua ada.

my 2 previous delivery, tanda adalah bloody show.

:: HUSNA :: said...

lydzar: skrg ni setiap saat berdebar2. waktu tido pun berdebar jgk. he2...

bloody show tu mcm mn ye. byk sgt ke keluar darahnya. keluar darah tu sentiasa ke sampai bby keluar. sakit tak?

Diamilikku said...

semoga husna tabah dan sabar untuk berdepan dengan saat kelahiran kedua nih ehh..akak doakan semuanya selamat

:: HUSNA :: said...

thanks a lot k.su...

Iklan LR