Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Saturday, July 14, 2012

> apam polkadot

salam.

buat petang semalam. cubaan kali kedua akhirnya menjadi. seronok tak terkata. hehe.. masa tengah buat ni ramai yang menolong termasuklah adam dan alif. masa 1st batch kuih ni nak keluar dari pengukus, semua pakat teruja nak tengok hasilnya. bila tengok kuih ni jadi, semua menjerit keseronokkan. haha.



















saya copy paste lagi resepi apam polkadot ni. selamat mencuba. saya pun tengah berkira-kira nak repeat buat apam ni lagi.


bahan-bahan

  • 3 biji telur Gred A (dari peti sejuk)
  • 2 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 3/4 cawan susu segar
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 3 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • filling secukupnya (saya pakai jem strawberi aja ;D)
  • pewarna
  • 50-80 papercups medium
  • acuan kuih lompang

cara-cara
  1. masukkan telur, gula, ovalette dan esen vanila ke dalam mangkuk mixer. Pukul sehingga kembang dengan kelajuan maksima
  2. kemudian masukkan susu segar, baking powder dan tepung gandum. Pukul lagi dengan kelajuan maksima.
  3. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
  4. masukkan setiap adunan tadi ke dalam piping bag
  5. sediakan papercup yang telah dimasukkan ke dalam acuan lompang (supaya apam tak melepek nanti)
  6. picitkan adunan ke dalam papercup (setengah ja)
  7. letakkan filling di tengah2 (buh jem dalam plastik yg ditebuk, senang sikit ;D)
  8. picit lagi adunan yang berbeza warna sehingga 3/4 papercup
  9. kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan
  10. lastly, kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan selama 15 minit

No comments:

Iklan LR