Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Wednesday, July 11, 2012

> polkadot

macam-macam barang polkadot sekarang ni ada kan. dari kain pasang, baju, tudung, sehingga apam pun ada polkadot. hehe...

baru-baru ada try buat apam polkadots. tapi nak cerita malu sebenarnya. first time buat. memang teringin sangat nak buat sebab kuih ni kan cantik, colourful. cari resepi kat internet je. kuih ni kan glemer memang berlambak resepi yang keluar. resepi pun mudah, ikut sukatan cawan. bahan-bahan pun senang nak cari.

so, dah ready semua bahan-bahan saya pun start le buat ikut step-step yang diarahkan. masa men'decor' lagi excited. dah siap decor, kena kukus dalam 5-10 minit. dah cukup masa, bukak la pengukus tu. rasa excited tadi bertukar menjadi frust. hehe. apam tak naik. mungkin salah saya masa bancuh adunan tu. sebab saya terlupa masukkan gula masa  first step tu. gula saya masukkan last sekali. tu adunan saya tak kembang. tapi mak saya setelkan masalah tersebut. adunan yang tak naik tu mak saya tambahkan dengan soda. alhamdulillah naik dengan jayanya, tapi kuih tu rasa pahit sikit disebabkan soda . hahaha...

nak try buat apam polkadot? meh cuba resepi kat bawah ni. tapi makesure baca dengan betul cara-cara nak buat tu ye, jangan salah step. hehehe.




















bahan-bahan
  • 3 biji telur Gred A (dari peti sejuk)
  • 2 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 3/4 cawan susu segar
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 3 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • filling secukupnya (saya pakai jem strawberi aja ;D)
  • pewarna
  • 50-80 papercups medium
  • acuan kuih lompang

cara-cara
  1. masukkan telur, gula, ovalette dan esen vanila ke dalam mangkuk mixer. Pukul sehingga kembang dengan kelajuan maksima
  2. kemudian masukkan susu segar, baking powder dan tepung gandum. Pukul lagi dengan kelajuan maksima.
  3. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
  4. masukkan setiap adunan tadi ke dalam piping bag
  5. sediakan papercup yang telah dimasukkan ke dalam acuan lompang (supaya apam tak melepek nanti)
  6. picitkan adunan ke dalam papercup (setengah ja)
  7. letakkan filling di tengah2 (buh jem dalam plastik yg ditebuk, senang sikit ;D)
  8. picit lagi adunan yang berbeza warna sehingga 3/4 papercup
  9. kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan
  10. lastly, kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan selama 15 minit 

No comments:

Iklan LR