Mukadimah

بسم الله الرحمن الرحيم & السلام عليكم
bismillahirrahmanirrahim & assalamualaikum...
Blog ini adalah blog persendirian. Mana-mana artikel dan gambar tidak boleh disalin dalam ape jua bentuk rupa sekalipun. Terima kasih diatas kerjasama anda.



Thursday, January 22, 2009

> flashback

assalamualaikum..

dh lama rasenye aku nk tulis pasal pengalaman melahirkan ADAM. bagaimana, mcm mana dn dimana semua tu berlaku. at least kenangan / pengalaman tu boleh aku share dgn org2 yg berminat... hehe... setiap org lain pengalaman nyer.. de yg senang sgt, senang sikit, susah sgt atau susah sikit..

malam b4 aku deliver mmg aku x dpt tdo dgn nyenyak. gelisah semcm je. baring salah. duduk x kena, mandi x basah, mkn x kenyang... oppss salah... heheh.... ni tuk org bcinta.
tp mmg... mlm tu mmg aku rasa x selesa sgt.. panas la, sakit2 badan la, perut mengeras la, dgn baby dlm perut menendang lg... mcm2..
nk xnk jam dh lebih kurang kol 3 pagi.. cepat la pagi... klu aku g keje x de la aku piki sgt psl semua ni... sbnrnyer ni sume psiko jek...
tetiba rs nk terkucil plak... hehe. kuar je dr toilet, mcm de cecair kuar dr bwh, ermmm.... terkucil lg ke aku ni... ishhh, x senonoh tol la.. tp air ni mmg byk, mmg xleh nk thn2.. xde pon bau hancing... air pe plak ni? ntah cmne br aku teringat, myb ni la air ketuban kot.. agak2 je.. hbs satu bdn lenjun. pe lg cpt2 kejutkn hubby yg nyenyak tdo.. 1st time nk bsalin, kelam kabut gk dibuatnyer. padehal xde le rs sakit nk bsalin pon. cuak je lebih. apalagi aku pon cpt2 tkr bj yg dh bsh tu, nk siap2 g hospital. dlm keta pon kuar lg air tu.. hbs la keta hubby aku.. mau berhari jemur br kering ni... on d wy nk g hospital mmg jln clear, almaklum la.. pagi2 bute, mn byk keta.. nasib mmg baik. maunye aku nk bsalin tgh org nk balik keje.. haaaa... kn naya

dh smpai spital (aku mmg dh plan nk deliver kt Hospital Putrajaya), nk kena register la plak. isshhhh... aku dh takot ni. malu pon de jgk. ye la bj aku basah giler ni.. siap menitik-nitik lg kt lantai.. argghhhh... wt do no je la..
dh selesai register aku di tempatkn di wad menunggu tuk bsalin.. pas tu nurse tu check le pe yg patut.. nurse tu soh aku baring sbb dia nk psg alat tuk dgr degupan jantung baby sambil tggu contraction. so far semuanyer ok..
dh lama tu aku mula rasa sakit sikit2.. tp blh thn lg la.. sempat lg menyembang ngan hubby. makin lama makin kerap lak sakit tu dan makin kuat... cm rasa senggugut tu.. takot tu toksah ckp la.. dlm kepala ni piki gk cmne ha nk meneran ni?.... hehe..isshhh takotnyer... mesti sakit giler kn..

nurse & doktor mmg akan check selalu contraction kita dn degupan jntung baby. dlm kol 6 lebih kot... (aku agak jer ni).. doktor dh kelam kabut.. contraction br 5 cm.. lmbt lg la... pe nk kelam kabutnye... x paham aku... (org kata tuk 1st baby contraction tu lmbt sikit.. de stgh org smpai 1 hari..)
tiba doktor ckp kt aku.. " kita kena buat emergency caesarean tuk deliver baby.. x blh nk tggu smpai contraction 10 cm"... ha? terkejut beruk aku.. pe mslhnye plak... risau gak. doktor kata degupan jantung baby lemah.. kena cpt, takot baby lemas.. buat le pe2 yg patut doktor... janji aku n baby selamat..
ya ALLAH... tolong la hambamu ini... selamatkanlah anak yg ku kandung ini...

dgn sepantas kilat aku di transfer ke bilik bedah. aku dibius satu bdn.. mmg x sedar langsung ms caesar tu... (de stgh org bius separuh bdn je)..
bukak je mata hubby bgtau aku dh selamat deliver seorang baby boy dgn berat 2.7 kg pada 10 september 2007 jam 8.12 pagi.. Alhamdulillah syukur pd yg esa.
atas nama cinta bayi itu aku n hubby namakan MUHAMMAD ADAM FARIS





No comments:

Iklan LR